• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 2/2006

  Geschiedenis in de media

  Door: Frans Smits

  De affaires over de Tweede Oorlog volgen elkaar in hoog tempo op. Vorig jaar was er veel trammelant over dichter Jan Campert. Hij zou wegens verraad door communisten in kamp Neuengamme vermoord zijn. De archivaris van de gemeente Den Haag deed onderzoek en concludeerde dat dit ‘onwaarschijnlijk’ was. De directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), Hans Blom, had de beschuldiging eerder in de media ‘aannemelijk’ genoemd en moest zijn uitspraak corrigeren.

  Daarna volgde de affaire-Meertens. De bekende volkskundige P.J. Meertens – meneer Beerta in Voskuils Het Bureau – zou nauw met de Duitsers hebben samengewerkt. De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen benoemde een onderzoekscommissie onder leiding van de Utrechtse historicus Hermann von der Dunk, die nog voor de zomer met een rapport komt dat behoorlijk kritisch schijnt te zijn over Meertens.

  Het volgende slachtoffer was natuurkundige en Nobelprijswinnaar Peter Debye, waarover wetenschapshistoricus Sybe Izaak Rispens januari jongstleden beweerde dat hij in de jaren dertig meewerkte aan anti-joodse maatregelen van de nazi’s. Op verzoek van de Universiteit Utrecht, die een onderzoeksinstituut naar hem vernoemde, en de Universiteit van Maastricht, die de Peter Debyeprijs uitreikt, heeft het NIOD de bewering van Rispens onderzocht. De uitkomst van het onderzoek was bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet openbaar.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen