Home Geheime opslag voor kernwapens

Geheime opslag voor kernwapens

  • Gepubliceerd op: 18 februari 2019
  • Laatste update 02 mei 2023
  • 2 minuten leestijd
Geheime opslag voor kernwapens

In het diepste geheim bouwden Polen en Russen vanaf 1966 drie militaire bases met opslagplaatsen voor kernkoppen en een schietlocatie. Die geven nu hun geheimen prijs, dankzij archeologische technieken.

In het westen van Polen verschenen in drie jaar tijd complexen waarvandaan de Russen atoomwapens zouden kunnen vuren naar het westen, als de Koude Oorlog zou uitlopen op een direct conflict met de VS en West-Europa.

Uit archiefstukken blijkt dat Polen het onroerend goed op de basis leverde en betaalde, en de Russen de apparatuur, inclusief wapens. De bronnen vermelden ook dat de Sovjet-Unie de controle over de basis opeiste en dat de Poolse regering na de bouw geen toegang meer had.

Maar over de dagelijkse gang van zaken vermelden de documenten weinig, want alles op de basis was geheim. Nieuw archeologisch onderzoek geeft samen met satellietbeelden en infraroodonderzoek wel een indruk. Dat laat zien dat de Russen, nadat ze in 1969 de bases in Podborsko, Brzeźnica Kolonia en Templewo in handen hadden gekregen, die bleven uitbreiden. Er kwamen extra wachtposten en verstopplekken voor voertuigen. Tot eind jaren zeventig moderniseerde de Sovjet-Unie de complexen, voor het geval de Koude Oorlog zou escaleren.

Grzegorz Kiarszys, ‘The destroyer of worlds hidden in the forest: Cold War nuclear warhead sites in Poland’, in: Antiquity

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer