• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2010

  Geallieerde bombardementen

  Nog steeds voelen Duitsers zich vooral slachtoffer

  Door: Maartje Hermans

  De bombardementen van de geallieerden op Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben een stempel gedrukt op de Duitse samenleving. Deze bombardementen zijn dan ook vaak onderwerp van debat. In de jaren vijftig en zestig werden de bombardementen een belangrijk symbool voor het Duitse slachtofferschap. West-Duitse historici vonden dat de Luftwaffe geen terreurbombardementen pleegde, maar dat de geallieerden verantwoordelijk waren voor de Bombenkrieg.

  Historicus Bas von Benda-Beckmann onderzocht hoe historici in de DDR, de Bondsrepubliek en het verenigde Duitsland hebben geschreven en gediscussieerd over de geallieerde bombardementen. Uit zijn onderzoek blijkt dat er veel meer over de bombardementen is geschreven dan in eerste instantie werd aangenomen. Opvallend is dat voor 1990 de discussies over de bombardementen vooral een ideologische strijd waren tussen Oost- en West-Duitsland. Wel deelden de DDR, de BRD en het verenigde Duitsland het beeld dat de Tweede Wereldoorlog gezien werd als een ramp voor Duitsland en niet zozeer als een ramp voor de slachtoffers van Hitlers Derde Rijk.

  Uit de bronnen en literatuur die Von Benda-Beckmann raadpleegde, bleek dat de bombardementen door Duitse historici gezien werden als militair zinloze pogingen onschuldige Duitse burgers uit te moorden. Sommige legden zelfs de link met de Holocaust. De Duitsers hadden volgens hen net zoveel geleden als de slachtoffers van het naziregime. Deze stereotiepe denkbeelden zijn volgens Von Benda-Beckmann afkomstig uit de nazipropaganda.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen