• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Franse ruzie om ‘islamo-links’

  Nieuws-Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Door: Geertje Dekkers

  ‘Islamo-gauchisme plaagt de samenleving en universiteiten,’ zei onlangs de Franse minister van Hoger Onderwijs, Frédérique Vidal. Volgens haar worden studenten geïndoctrineerd door linkse (gauche) docenten die de politieke islam steunen. Ze heeft een onderzoek aangekondigd.

  De minister baseert zich op een manifest dat honderd academici schreven na de onthoofding van de Parijse leraar Samuel Paty op 16 oktober vorig jaar. Maar andere wetenschappers doen haar woorden af als onzinnig en islamofoob, en waarschuwen voor beknotting van de academische vrijheid. In een open brief, die door 23.000 academici is ondertekend, eisen zij het ontslag van Vidal.

  ‘Het Franse debat over deze kwestie is extreem gepolariseerd,’ zegt historicus en Frankrijk-kenner Niek Pas, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Dat heeft te maken met de republikeinse principes van universalisme en laïcité (zie kader). Een begrip als “multiculturele samenleving” is in Frankrijk vloeken in de kerk.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen