Home FILM: The man who knew infinity

FILM: The man who knew infinity

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2016
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg
FILM: The man who knew infinity

Hoe word je een wiskundig genie? De Indiër Srinivasa Ramanujan meende dat een godin hem de wiskundige stellingen influisterde waarmee hij de universitaire elite in Cambridge vanaf 1913 versteld deed staan.

De autodidact, die van arme afkomst was, werd in dat jaar om zijn fabelachtige wiskundige talent tot Cambridge toegelaten. Daar verbijsterde de 25-jarige de wiskundeprofs met zijn wiskundige inzicht, dat honderden formules en stellingen opleverde.
 

Hij verbijsterde de wiskundeprofs met zijn wiskundige inzicht

Het probleem was dat Ramanujan de meeste niet kon bewijzen. Dat deden anderen na zijn vroege dood door tbc op 32-jarige leeftijd. De biopic The Man Who Knew Infinity brengt met hoogdravende zinnetjes (‘Net als Galileo, die in armoede stierf, ben ik verdoemd’) een nogal pompeuze hommage aan Ramanujan. Die had meer problemen met alledaags Brits racisme dan met wiskunde.

Maar mooi is de vriendschap met zijn mentor Godfrey Harold Hardy, de door Jeremy Irons subtiel gespeelde getaltheoreticus.
 



Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.