Home Film: Stamping Ground

Film: Stamping Ground

  • Gepubliceerd op: 15 juni 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jos van der Burg
Film: Stamping Ground

Mythisch popfestival in het Kralingse Bos

 

Laat in een gezelschap babyboomers de woorden ‘Holland Pop Festival’ vallen en grote kans dat de ogen gaan glimmen. Het in juni 1970 in het Rotterdamse Kralingse Bos gehouden popfestival heeft in de loop der jaren een mythische status gekregen. Deels terecht. Zo was het driedaagse evenement het eerste grote Nederlandse popfestival. Ruim een maand eerder was weliswaar in Limburg het eerste Pinkpopfestival gehouden, maar dat duurde maar één dag. Ook verschilde het aantal bezoekers nogal: 10.000 op Pinkpop, naar schatting 80.000 op het Holland Pop Festival. Ook was het kaliber van de bands onvergelijkbaar: op Pinkpop Nederlandse groepen als Golden Earring, in het Kralingse Bos internationale grootheden zoals Pink Floyd en Jefferson Airplane.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Door de hippiesfeer deed het Holland Pop Festival denken aan het een jaar eerder gehouden popfestival in Woodstock. Nog een overeenkomst: de organisatoren van beide festivals zaten na afloop met een financiële kater, omdat tienduizenden festivalgangers gratis naar binnen waren gepiept. Ook zijn beide festivals op film vastgelegd: het Amerikaanse festival leeft voort in Woodstock (1970), de Nederlandse tegenhanger in Stamping Ground (1971, nu weer te zien in de filmtheaters). Beide films hebben bijgedragen aan de mythe dat de babyboomgeneratie bestond uit door hoge idealen gedreven jongeren. Dit beeld is sterk overdreven. Het is veelzeggend dat politiek activisme op het Holland Pop Festival verboden was. Stamping Ground geeft een goed beeld van de drugs- en muziekbubbel waarin de festivalgangers drie dagen leefden. De akelige buitenwereld was ver weg.

 

Jos van der Burg is redacteur bij de Filmkrant.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7/8-2020