Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 1 maart 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Barbara
Christian Petzold
A-Film, € 19,99

Het aangrijpende DDR-bespioneerdrama Das Leben der Anderen wekte met bruin- en grauwtinten de indruk dat in de Oost-Duitse heilstaat de zon nooit scheen. Goed voor de deprimerende sfeer, realistisch was het echter niet. In het DDR-drama Barbara schijnt volop de zon, maar de repressie is er niet minder om.

De in 1980 spelende film voert een Berlijnse vrouwelijke arts op, die naar een provinciaal ziekenhuis wordt verbannen. Het is de straf voor haar visumaanvraag voor West-Duitsland, waar haar vriend woont.

In het provinciestadje lijkt een gemoedelijke ons-kent-ons-sfeer te hangen, maar die verhult de verstikkende controle. Wie kan de arts vertrouwen? Is die vriendelijke collega echt in haar geïnteresseerd of een Stasi-informant?

Barbara is een subtiel drama over alledaagse communistische repressie. Wie geduld opbrengt krijgt het steeds benauwder bij de DDR-werkelijkheid.


Portret van Nederland
TDM, € 23,99

Vallen politici in tijden van economische crisis terug op dezelfde retoriek? De Nederlandse politicus die het in de jaren dertig over de crisis heeft, zou zo in kabinet-Rutte 2 kunnen stappen als hij benadrukt dat de crisis iedereen treft: ‘Alle groepen van de bevolking lijden evenzeer.’ Het fragment staat op de vierdelige dvd-uitgave Portret van Nederland. De geschiedenis van Nederland van 1900 tot nu.

Het eerste fragment toont de inhuldiging van Wilhelmina in 1898; het laatste gaat over het opstappen van de PVV uit het kabinet-Rutte 1. Daartussenin passeren veel zaken uit het collectieve geheugen: het bombardement op Rotterdam, Mussert, de Deltawerken, de rellen bij de kroning van Beatrix – enfin, u kunt het rijtje zelf aanvullen.

Dat is meteen ook het manco van de door Beeld en Geluid samengestelde uitgave: veel fragmenten zijn overbekend. Ook ontbreekt duiding. Zo moeten we gissen naar de politicus die in de jaren dertig over de crisis praat. Colijn is hij niet, maar wie

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer