Barbara
Christian Petzold
A-Film, € 19,99
Het aangrijpende DDR-bespioneerdrama Das Leben der Anderen wekte met bruin- en grauwtinten de indruk dat in de Oost-Duitse heilstaat de zon nooit scheen. Goed voor de deprimerende sfeer, realistisch was het echter niet. In het DDR-drama Barbara schijnt volop de zon, maar de repressie is er niet minder om.
De in 1980 spelende film voert een Berlijnse vrouwelijke arts op, die naar een provinciaal ziekenhuis wordt verbannen. Het is de straf voor haar visumaanvraag voor West-Duitsland, waar haar vriend woont.
In het provinciestadje lijkt een gemoedelijke ons-kent-ons-sfeer te hangen, maar die verhult de verstikkende controle. Wie kan de arts vertrouwen? Is die vriendelijke collega echt in haar geïnteresseerd of een Stasi-informant?
Barbara is een subtiel drama over alledaagse communistische repressie. Wie geduld opbrengt krijgt het steeds benauwder bij de DDR-werkelijkheid.
Portret van Nederland
TDM, € 23,99
Vallen politici in tijden van economische crisis terug op dezelfde retoriek? De Nederlandse politicus die het in de jaren dertig over de crisis heeft, zou zo in kabinet-Rutte 2 kunnen stappen als hij benadrukt dat de crisis iedereen treft: ‘Alle groepen van de bevolking lijden evenzeer.’ Het fragment staat op de vierdelige dvd-uitgave Portret van Nederland. De geschiedenis van Nederland van 1900 tot nu.
Het eerste fragment toont de inhuldiging van Wilhelmina in 1898; het laatste gaat over het opstappen van de PVV uit het kabinet-Rutte 1. Daartussenin passeren veel zaken uit het collectieve geheugen: het bombardement op Rotterdam, Mussert, de Deltawerken, de rellen bij de kroning van Beatrix – enfin, u kunt het rijtje zelf aanvullen.
Dat is meteen ook het manco van de door Beeld en Geluid samengestelde uitgave: veel fragmenten zijn overbekend. Ook ontbreekt duiding. Zo moeten we gissen naar de politicus die in de jaren dertig over de crisis praat. Colijn is hij niet, maar wie
Dit artikel is exclusief voor abonnees