Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 28 maart 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Kon-Tiki
Joachim Ronning, Espen Sandberg
Vanaf 4 april in de bioscoop

Geen avonturier gaat in onze tijd van huis zonder satelliettelefoon. Dat was in 1947, toen Thor Heyerdahl wilde aantonen dat je op een vlot van Peru naar de eilandengroep Polynesië kunt drijven, niet het geval. Het maakte de tocht, die hij met vijf avonturiers ondernam, ongelofelijk risicovol.

De Noor wilde bewijzen dat Zuid-Amerikanen vóór Europese ontdekkingsreizigers Polynesië ontdekten zich daar al hadden gevestigd. Wetenschappers maakten gehakt van de theorie, maar Heyerdahl was overtuigd. Na 101 dagen spoelde zijn vlot aan op een Polynesisch eilandje. Daarmee was bewezen dat je met een vlot de Stille Oceaan kunt overvaren, maar nog niet dat de Polynesische eilanden vanuit Peru waren bevolkt.

Inmiddels heeft DNA-onderzoek die theorie definitief onderuitgehaald. Dat neemt niet weg dat Heyerdahls lef bewondering afdwingt. De Noorse speelfilm Kon-Tiki laat zien hoe hij tot zijn avontuur kwam en volgt hem op de reis. Met noodweer, haaien, walvissen en onderlinge conflicten, maar ook schitterende beelden van een blauwe zee en nachtelijke sterrenluchten.

Argo
Ben Affleck
Warner Home Video, € 16,99

Het is een vreemde Oscar-traditie: films van Steven Spielberg worden geregeld overladen met nominaties, maar zelden verzilverd. Dit jaar was het weer mis bij Lincoln: van de twaalf nominaties kregen alleen de art-direction en Daniel Day-Lewis als beste acteur een Oscar. De voor beste regie en beste film genomineerde Spielberg kreeg geen beeldje.

Voor beste film werd hij gepasseerd door Argo, dat een sensationelere, maar minder interessante film is dan Lincoln. De thriller gaat over de ontsnapping uit Iran van zes Amerikaanse diplomaten tijdens de bezetting van de Amerikaanse ambassade in 1979. Ze wisten net voor de gijzeling van het ambassadepersoneel te vluchten en doken onder bij de Canadese ambassadeur.

Om hen het land uit te krijgen, bedachten de Canadezen, met steun van de CIA, een inventief ontsnappingsplan. De diplomaten kregen valse paspoorten en veranderden in filmmedewerkers, die zogenaamd voor een Hollywood-project in Iran locaties kwamen scouten. Als filmcrew konden ze daarna legaal het land uit vliegen.

Leuk Pietje Bell-verhaal, dat de rol van de CIA tot irritatie van de Canadezen groter maakt dan hij was. Uiteraard deugt volgens de Iraanse autoriteiten van de hele film niets.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.