Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 28 maart 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Kon-Tiki
Joachim Ronning, Espen Sandberg
Vanaf 4 april in de bioscoop

Geen avonturier gaat in onze tijd van huis zonder satelliettelefoon. Dat was in 1947, toen Thor Heyerdahl wilde aantonen dat je op een vlot van Peru naar de eilandengroep Polynesië kunt drijven, niet het geval. Het maakte de tocht, die hij met vijf avonturiers ondernam, ongelofelijk risicovol.

De Noor wilde bewijzen dat Zuid-Amerikanen vóór Europese ontdekkingsreizigers Polynesië ontdekten zich daar al hadden gevestigd. Wetenschappers maakten gehakt van de theorie, maar Heyerdahl was overtuigd. Na 101 dagen spoelde zijn vlot aan op een Polynesisch eilandje. Daarmee was bewezen dat je met een vlot de Stille Oceaan kunt overvaren, maar nog niet dat de Polynesische eilanden vanuit Peru waren bevolkt.

Inmiddels heeft DNA-onderzoek die theorie definitief onderuitgehaald. Dat neemt niet weg dat Heyerdahls lef bewondering afdwingt. De Noorse speelfilm Kon-Tiki laat zien hoe hij tot zijn avontuur kwam en volgt hem op de reis. Met noodweer, haaien, walvissen en onderlinge conflicten, maar ook schitterende beelden van een blauwe zee en nachtelijke sterrenluchten.

Argo
Ben Affleck
Warner Home Video, € 16,99

Het is een vreemde Oscar-traditie: films van Steven Spielberg worden geregeld overladen met nominaties, maar zelden verzilverd. Dit jaar was het weer mis bij Lincoln: van de twaalf nominaties kregen alleen de art-direction en Daniel Day-Lewis als beste acteur een Oscar. De voor beste regie en beste film genomineerde Spielberg kreeg geen beeldje.

Voor beste film werd hij gepasseerd door Argo, dat een sensationelere, maar minder interessante film is dan Lincoln. De thriller gaat over de ontsnapping uit Iran van zes Amerikaanse diplomaten tijdens de bezetting van de Amerikaanse ambassade in 1979. Ze wisten net voor de gijzeling van het ambassadepersoneel te vluchten en doken onder bij de Canadese ambassadeur.

Om hen het land uit te krijgen, bedachten de Canadezen, met steun van de CIA, een inventief ontsnappingsplan. De diplomaten kregen valse paspoorten en veranderden in filmmedewerkers, die zogenaamd voor een Hollywood-project in Iran locaties kwamen scouten. Als filmcrew konden ze daarna legaal het land uit vliegen.

Leuk Pietje Bell-verhaal, dat de rol van de CIA tot irritatie van de Canadezen groter maakt dan hij was. Uiteraard deugt volgens de Iraanse autoriteiten van de hele film niets.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer