Home FILM: signalementen

FILM: signalementen

  • Gepubliceerd op: 24 september 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Linhas de Wellington
Valeria Sarmiento (Filmfreak)

 
Typisch staaltje Franse zelfoverschatting: na mislukte pogingen van het Napoleontische leger om Portugal te veroveren in 1807 en 1809, stuurde Napoleon in 1810 weer een leger naar het land. Het liep vast op de fortificaties (152 forten!) rond Lissabon. Ze waren aangelegd met hulp van een Engelse legereenheid onder leiding van de hertog van Wellington.
De Portugese miniserie Linhas de Welllington gaat over deze oorlog. De nogal karikaturaal door John Malkovich gespeelde Wellington is meer geïnteresseerd in de vraag of een oorlogsschilder hem wel heldhaftig genoeg portretteert dan in het lot van zijn soldaten. De Franse en Portugese generaals springen even onverschillig om met hun manschappen.
Oorlog treft vooral soldaten en gewone burgers, rijken redden zichzelf altijd wel is de wat obligate boodschap van de miniserie, waarin de Franse sterren Michel Piccoli, Isabelle Huppert en Catherine Deneuve ook even zijn te zien.
 
 
 
Michael Kohlhaas
Arnaud des Pallières
Vanaf 3 oktober in de bioscoop

 
Paardenhandelaar Hans Kohlhaas pikte het niet toen hij in 1532 op weg naar een markt in Leipzig door een landheer werd gedwongen om twee van zijn paarden af te staan, zogenaamd als tol. Hij diende een aanklacht in bij een rechtbank, maar die gaf niet thuis.
Uit wraak vormde Kohlhaas met medestanders een bende, die de omgeving terroriseerde. In 1540 werd hij opgepakt en ter dood gebracht. Heinrich von Kleist schreef er in 1810 de novelle Michael Kohlhaas over, die de vraag stelt of rechtvaardigheid altijd moet worden nagestreefd. Moet iemand dat ook doen als de prijs zijn leven is?
De Franse regisseur Arnaud des Pallières heeft de novelle fraai verfilmd. Hij verplaatst de handeling naar de Franse Cevennen, maar het morele dilemma stelt hij even indringend aan de orde. Naast prachtige landschappen heeft de film als grote troef de Deense acteur Mads Mikkelsen. De man, die in Jagten imponeerde als een valselijk van kindermisbruik beschuldigde kleuterleerkracht, heeft de juiste uitstraling van koppigheid en kwetsbaarheid.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.