Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 26 november 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg


The Butler
Lee Daniels
Te zien vanaf 5 december
 
Goed idee om naar de geschiedenis van de zwarte burgerrechten te kijken door de ogen van een zwarte man die de ontwikkelingen ruim dertig jaar gadesloeg vanaf een bijzondere plek, namelijk het Witte Huis. Die man, Eugene Allen, was de zoon van arme katoenplukkers, die zich opwerkte tot butler in het Witte Huis. Tussen 1952 en 1986 maakte hij er acht presidenten mee: Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter en Reagan.
In de nabije omgeving van de macht zag hij de verhoudingen tussen blank en zwart veranderen. Zoals het een goede butler betaamt, hield Allen zijn eigen opvattingen verborgen. Dat moet soms enorm pijnlijk zijn geweest, zoals tijdens Johnsons presidentschap, toen Allens zoon in Vietnam vocht.
Vijf jaar geleden schreef Washington Post-redacteur Will Haygood een artikel over de bijzondere Witte Huis-butler. Het vormt de basis van de Hollywood-film The Butler, die, met zijn onopvallende hoofdpersoon aan wie de recente Amerikaanse geschiedenis voorbijtrekt, doet denken aan Forrest Gump.
 
 
Land van aankomst
René Roelofs en Paul Scheffer

Vanaf 19 december in de filmtheaters
 
Publicist en hoogleraar Paul Scheffer onderzocht zes jaar geleden in Het land van aankomst de naoorlogse immigratiegeschiedenis in Nederland en andere Europese landen. Kern van zijn betoog was dat immigratie altijd spanningen en conflicten oplevert. De nieuwkomers voelen zich ontheemd en de oude bewoners voelen zich bedreigd in hun levenswijze. Immigratie doet pijn, maar hoort bij het integratieproces.
Scheffers boek vormt de basis van de documentaire Land van aankomst, die met louter archiefbeelden de immigratie in zes Europese landen illustreert vanaf de jaren vijftig tot nu, met als zwaartepunt Nederland. Worden gastarbeiders in het begin met een zekere welwillendheid ontvangen, het gaat al snel mis. In 1972 breken in de Rotterdamse Afrikaanderwijk heuse rassenrellen uit. Er vliegen stenen door ruiten, een gastarbeiderspension wordt in brand gestoken en bewoners schreeuwen dat buitenlanders moeten oprotten.
Met tv-fragmenten van rellen, talkshows, interviewtjes en reportages illustreert Land van aankomst Scheffers visie op immigratie als een pijnlijk proces. Beeldresearcher Gerard Nijssen (Andere Tijden) heeft weer uniek archiefmateriaal opgeduikeld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.