Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 2 juni 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Dvd
Life under Napoleon. Europe from 1799-1815
Just Entertainment, € 10,99

Nederland kreeg snel genoeg kreeg van het bewind van Napoleon in het begin van de negentiende eeuw. Maar ook in Duitsland doofde het enthousiasme voor de Franse Revolutie snel. Over deze omslag gaat de tweedelige documentaire Napoleon und die Deutschen – in Nederland uitgebracht onder de titel Life under Napoleon. Europe from 1799-1815.

‘Het was prachtig te zien hoe overstuur onze edelen waren,’ schrijft de zoon van een kaarsenmaker in Mainz als de Franse troepen de stad binnenmarcheren. Een paar jaar later is het enthousiasme verdampt. Een voice-over somt de redenen op: het volk lijdt onder de rooftochten van de Fransen, de blokkade van Engeland schaadt de handel en de dienstplicht roept weerzin op. Napoleon overspeelde zijn hand, maar de documentaire schetst ook zijn verdiensten: scheiding van Kerk en Staat en de Code Napoleon.

Dvd
De Punt
Video Film Express, € 8,99

Ruim dertig jaar besteedde geen filmmaker aandacht aan de Molukse treinkapingen in 1975 en 1977, maar onlangs zijn beide verfilmd. Paula van der Oests telefilm Wijster (2008) schetst een weinig geloofwaardig beeld van de kaping daar. Hanro Smitsmans telefilm De Punt (2009), over de treinkaping in 1977, zit beter in elkaar.

Dertig jaar na de kaping blikken vijf betrokkenen in een tv-programma terug op de gebeurtenissen. Hun emotionele herinneringen worden afgewisseld met flashbacks. Centraal staat de enige vrouwelijke kaper, die met vijf andere kapers de bestorming van de trein na twintig dagen door commando’s niet zal overleven.

Smitsman toont de gebeurtenissen zonder vals sentiment en laat het oordeel aan de kijker. Deze zomer gaat zijn bioscoopdebuut Schemer in première, over de gruwelijke moord door leeftijdgenoten op het tienermeisje Maja Bradaric in 2003

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.