Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 15 december 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Zo ging dat toen
Dvd-box, Source1Media, € 19,99

Nederland vergrijst, en dat is goed nieuws voor de nostalgiebranche. Er is zelfs een tv-zender (nostalgienet) die zich volledig op het verleden richt. Het is eenvoudig om oud materiaal te recyclen. De dvd-serie Zo ging dat toen doet dat met het Polygoon-bioscoopjournaal. Dat is een bijna onuitputtelijke bron, omdat Polygoon vanaf 1924 tot 1987 wekelijks een journaal maakte. Het Polygoon-archief wordt beheerd door Stichting Beeld en Geluid, die een groot deel ervan op dvd laat uitbrengen. Zoals de dit jaar begonnen serie Zo ging dat toen, die tot nu toe bestaat uit twee boxen met vijf dvd’s. Ze bevatten journaalfragmenten van het dagelijks leven uit de Polygoon-periode. De beelden zijn geordend naar thema’s als feestdagen, mode, vrije tijd, folklore en school. Advies: bekijk niet te veel achter elkaar, want dan begint dat positieve oubollige toontje van de Polygoon-commentatoren (na de oorlog Philip Bloemendal) behoorlijk te irriteren.

World War I. The Great War
Dvd-box, Entertainment One, € 14,99

De Eerste Wereldoorlog zou volgens optimisten een einde maken aan alle oorlogen. Dat is, zoals bekend, niet gelukt. De strijd ontwikkelde zich tot een loopgravenoorlog met eindeloze slachtpartijen. De oorlog kostte meer dan 20 miljoen burgers en militairen het leven. Nog op 11 november 1919, de laatste oorlogsdag, vonden meer dan 10.000 soldaten de dood. In Nederland is de belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog gering, omdat hij anders dan de Tweede aan ons land voorbijging. In de landen die wel bij de gruwelijkheden betrokken waren, ligt dat anders. De Great War leidt er nog steeds tot tv-series. Een uitstekende productie is het vorig jaar door History uitgezonden World War I. The Great War. De nu op dvd uitgebrachte 14-delige serie belicht niet alleen de militaire aspecten, maar maakt met onder meer soldatenbrieven de gruwelijke loopgravenwerkelijkheid achter de statistieken voelbaar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.