Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 21 februari 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Hollands Spoor door het verleden
Source 1 Media, € 24,99

‘Met inspanning van alle krachten zal het ons gelukken om van de Nederlandse Spoorwegen een bedrijf mooier, sneller en comfortabeler dan voorheen te maken.’ Horen we de directeur van de NS spijt betuigen over de haperende treinen in de afgelopen winter? Nee, het citaat komt uit de korte film Reizigers in de frontlinie uit 1947.
Het is een van de ruim zeventig filmpjes uit de periode 1922-1959 in de door Beeld en Geluid samengestelde vier dvd’s tellende box Hollands Spoor door het verleden. De filmpjes bevatten nostalgische beelden van spoorbruggen, treinen en trams, maar geven ook inzicht in de tijd.
‘Een toekomstige man van een lokettiste hoeft niet bang te zijn dat zijn vrouw zijn overhemden niet netjes zal strijken,’ zegt een voice-over bij beelden van een NS-opleidingsschool voor vrouwen uit 1948. ‘Er wordt ook huishoudles gegeven,’ klinkt het geruststellend.

Maria Peters
Sonny boy
Nu in de bioscoop

Hoe verfilm je een levensgeschiedenis die uit één lange, dramatische opeenstapeling van gebeurtenissen bestaat? In een boek is er ruimte om uit te weiden, toe te lichten en te verklaren, maar in een film moeten keuzes worden gemaakt. Degenen die Annejet van der Zijls bestseller Sonny boy verfilmden hebben dat onvoldoende gedaan.
Hun film over de tragische geschiedenis van de Haagse pensionhoudster Rika en haar geliefde Waldemar, een Surinaamse student, in het vooroorlogse Nederland en de Tweede Wereldoorlog is te trouw aan het boek, met als gevolg een hoog toen-en-toengehalte.
Jammer is ook dat de film niets aan de verbeelding overlaat. En hoe clichématig kun je een concentratiekamp in beeld brengen? De optelsom leidt tot een nogal houterig en schools drama. Een pluspunt zijn de artdirection en het camerawerk. De Surinaamse en Nederlandse locaties zien er schitterend uit.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.