Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 27 april 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Icíar Bollaín
También la lluvia
Vanaf 12 mei in de filmtheaters

Het Spaanse historisch geïnspireerde drama También la Lluvia trekt een parallel tussen verleden en heden. Een filmploeg maakt in Bolivia een historische speelfilm over de tegenstelling tussen de ontdekkingsreiziger Columbus en de priester Bartolomé de las Casas. Tegenover Columbus’ meedogenloze behandeling van de indianen staat de humane benadering van Bartolomé de las Casas. De filmploeg staat voor een soortgelijke keuze als de indianen net in de draaiperiode in opstand komen tegen de privatisering van de drinkwatervoorziening. Welke kant kiest de filmploeg? Neemt men het op voor de indianen, waardoor het draaischema van de film ontregeld zal raken, wat veel geld kost, of kiest men de kant van de autoriteiten die de orde willen herstellen? Het soms te schematische También la Lluvia maakt het dilemma goed voelbaar.

WW II. Lost Films
Entertainment One, € 21,99

Het is verbazingwekkend: nog steeds wordt er nieuw beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog op dvd uitgebracht. Daarmee bedoelen we niet in een nieuwe volgorde gemonteerde bekende beelden – een veel voorkomende praktijk –, maar echt nieuw materiaal. Zoals de tiendelige, zevenenhalf uur durende History-serie WW II. Lost Films, die bestaat uit in Amerikaanse (privé)archieven gevonden nieuw kleurenmateriaal. Om identificatie door de kijker te vergemakkelijken zijn de beelden opgehangen aan twaalf personages, onder wie een verpleegster, een zwarte soldaat, een zoon van Japanse immigranten, een oorlogscorrespondent en een naar Amerika gevluchte Jood.
Het resultaat is een imponerende serie, in messcherpe HD-beeldkwaliteit, die als nadeel heeft dat we de gruwelen van de oorlog uitsluitend vanuit Amerikaans perspectief ervaren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.