Home Film – Signalementen

Film – Signalementen

  • Gepubliceerd op: 30 mei 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Spike Lee
When the Levees Broke
Living Colour Entertainment, € 22,90

Dat het woord ‘natuurramp’ de werkelijkheid kan versluieren, bewijst de ruim vier uur durende documentaire When the Levees Broke. Regisseur Spike Lee schetst aan de hand van tientallen interviews een verbijsterend en ontluisterend beeld van de Katrina-ramp zes jaar geleden in New Orleans.

Dat de stad voor 80 procent onder water kwam te staan, met als gevolg bijna 1500 doden, kwam niet door ontembaar natuurgeweld, maar door menselijk falen. Als de dijken rond New Orleans even goed waren geweest als de Nederlandse, was er geen dode gevallen. Naar deskundigen die een dijkdoorbraak een kwestie van tijd noemden, werd niet geluisterd.

Ontluisterend was ook de volkomen tekortschietende reactie van de overheid. Op daken wachtten slachtoffers dagen op hulp. In de paar opvangcentra heerste volslagen chaos. De na vier jaar opnieuw op dvd uitgebrachte film trekt een bikkelharde conclusie: het rijkste land ter wereld is in veel opzichten een slecht georganiseerd derdewereldland.

Cristina Trebbi
America before Columbus. 1492: the Columbian Exchange
Source1Media, € 14,99

Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, trof hij een wildernis aan met primitieve indianenstammen, die als ze elkaar niet te lijf gingen op voedseljacht waren in de jungle. Dit beeld van Columbus als de avontuurlijke held die het Amerikaanse continent in contact bracht met de beschaafde wereld, bepaalde eeuwenlang de beeldvorming in Europa.

Inmiddels weten we al lang beter: in Amerika leefden ontwikkelde gemeenschappen. Dat ze ten onder gingen kwam niet doordat de westerse beschaving superieur was, maar doordat deze voor indianen dodelijke ziekten als mazelen en griep meebracht.

De National Geographic/ZDF/Arte-documentaire America before Columbus legt het allemaal nog eens een tikkeltje schools uit. Computerbeelden, interviews met historici en nagespeelde scènes geven een indruk van de ontwikkelde precolumbiaanse beschavingen.

In het succes van de westerse kolonisatie waren veranderingen in landbouw en veeteelt doorslaggevend. De invoer van runderen en varkens en de introductie van monoculturen maakten een snelle bevolkingsgroei mogelijk. Maar kan het voortaan zonder bombastische muziek?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.