Home FILM SIGNALEMENTEN

FILM SIGNALEMENTEN

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2014
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Westfront 1918 (George Wilhelm Pabst, Duitsland, 1930)
Aangrijpend, rauw drama over een Duitse soldaat die zijn vrienden in de loopgraven ziet sneuvelen. Als hij naar huis wordt gestuurd, treft hij zijn vrouw met een andere man in bed aan. Gedesillusioneerd keert hij terug naar het front om de dood te zoeken.

All Quiet on the Western Front (Lewis Milestone, VS, 1930)
Drama over een groepje patriottische Duitse scholieren dat zich vrijwillig naar het front laat sturen. Ze ervaren er de zinloosheid van de loopgravenoorlog, waarin sterven een alledaags, futiel verschijnsel is. In de woorden van een van hen: ‘We leven in de loopgraven, we vechten, we proberen niet gedood te worden, maar soms worden we dat. Dat is alles.’

Regeneration (Gillies MacKinnon, Canada, Groot-Brittannië, 1997)
Subtiele verfilming van Pat Barkers roman over getraumatiseerde soldaten, onder wie de dichters Wilfred Owen en Siegfried Sassoon, in een Engelse inrichting. Een arts raakt in gewetensconflict: heeft behandeling zin als de soldaten na genezing weer als slachtvee naar het front worden gestuurd?

La grande illusion (Jean Renoir, Frankrijk, 1937)
Veel WOI-films richten zich op de horror van de loopgraven, maar La grande illusion heeft een breder perspectief. Het geloof in de oorlog is een dure illusie en het einde van het tijdperk van de Europese aristocratie, voor wie oorlog een potje Stratego is.
 
Paths of Glory (Stanley Kubrick, VS, 1957)
Kippenveldrama over Franse soldaten die het bevel van een cynische generaal weigeren op te volgen om een onmogelijke aanval op Duitse stellingen uit te voeren. Een militaire rechtbank veroordeelt drie van hen als afschrikwekkend voorbeeld tot de doodstraf.
 
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.