Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 28 november 2012
  • Laatste update 28 mrt 2023
  • Auteur:
    Jos van den Burg
  • 2 minuten leestijd

Egypte

Discovery Channel, € 26,99

In het Rijksmuseum van Oudheden loopt nog tot maart volgend jaar de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood. Daar is te zien hoe Hollywood sinds de uitvinding van de film met farao’s, mummies en vooral Cleopatra aan de haal is gegaan. Wie wil weten hoe het er in het oude Egypte echt aan toeging, kan natuurlijk in het museum terecht, maar ook bij de vier dvd’s in de box Egypte. Die bevat eerder door Discovery Channel uitgezonden documentaires.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Veel aandacht is er voor Toetanchamon, over wie twee dvd’s gaan. Aan de hand van DNA-onderzoek proberen de filmmakers de raadsels rond de op negentienjarige leeftijd gestorven koning op te lossen. Op Egypt’s 10 Greatest Discoveries worden tien opzienbarende archeologische gebeurtenissen besproken, van de ontdekking van de tempel van Ramses de Grote tot de opening van Toetanchamons graf. Op de dvd Ramses & Nefertiti staan portretten van de raadselachtige koningin Nefertiti en Ramses III, de laatste farao van het oude Egypte.

Hans Keller

Beeld en Geluid, € 24,95

Met een selectie uit het werk van Hans Keller voegt Beeld en Geluid een fraaie dvd-box toe aan de reeks Dutch Documentary Collection. De 75-jarige Keller werkte uitsluitend voor de televisie. Daar voelde hij zich thuis, ook al vertrok hij een paar keer na conflicten bij omroepen. Het hoogtepunt in zijn loopbaan waren de jaren zeventig en tachtig.

Keller maakte documentaires die de tijdgeest betrapten, maar dook ook het verleden in met historische essays, (literaire) portretten en onderzoekfilms. Een voorbeeld van dat laatste is De zaak van sergeant Meijer, over de Nederlandse soldaat die wegens desertie na de Duitse inval in 1940 werd geëxecuteerd. Vernieuwend was in 1994 de gedramatiseerde documentaire Joseph Roth’s Grosse Welt-Bioscoop-Theater, over de Oostenrijkse journalist en schrijver.