Home FILM: Signalement

FILM: Signalement

  • Gepubliceerd op: 16 december 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Het kan niemand de laatste maanden zijn ontgaan dat prins Willem Frederik in 1813 vanuit Engeland in Scheveningen voet aan wal zette. Dat gebeurde op 30 november, waarna hij een dag later als Willem I tot soeverein vorst werd uitgeroepen. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog zijn de Oranjes vanaf die tijd niet meer uit Nederland weg geweest.

Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de Oranjes en Nederland, kan terecht bij de tentoonstelling Leven met Oranje in Beeld en Geluid in Hilversum. In het kader van de expositie gaat de drie dvd’s (samen negen uur) tellende uitgave Leven met Oranje uitvoerig in op alle vorsten die na Willem I aan het hoofd stonden van het Koninkrijk der Nederlanden.

De oudste filmbeelden stammen uit 1898 en tonen de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Ook is er veel beeldmateriaal van Juliana en Beatrix.

Leven met Oranje
Beeld en Geluid, € 14,95

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.