Home Film: Résistance

Film: Résistance

  • Gepubliceerd op: 13 juni 2016
  • Laatste update 14 okt 2022
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 1 minuut leestijd
Film: Résistance

“De vrijheid van een land ligt in handen van slechts enkele jonge helden”, staat als aanbeveling op de dvd van Résistance, de Franse tv-serie over Parijse jongeren die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet gingen. Gelukkig is de op de werkelijkheid gebaseerde serie beter dan de lachwekkende aanprijzing doet vermoeden.

Centraal staat een 17-jarige tiener, die zonder goed te beseffen wat ze doet met andere jongeren een verzetsgroep opricht. De groep verspreidt de verzetskrant Résistance, maar daarbij blijft het niet voor Lili. Om haar koelbloedigheid wordt ze ingeschakeld voor het begeleiden van Britse piloten naar bevrijd gebied. Door een verrader dringt de wrede oorlogswerkelijkheid de verzetsgroep binnen.

Résistance is een fraaie hommage aan de rol van jongeren in het verzet. Oorlogseries lijken eindelijk jongeren te hebben ontdekt. Zie ook de succesvolle Duitse prachtserie Unsere Mütter, unsere Väter, over Duitse jongeren in de Tweede Wereldoorlog. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant