Home FILM Loin des hommes

FILM Loin des hommes

  • Gepubliceerd op: 24 februari 2015
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd

‘Voor de Fransen waren we Arabieren, voor de Arabieren waren we Fransen,’ zegt de leraar Daru over zijn familie in Loin des hommes. Daru is in Algerije uit Spaanse ouders geboren. De film speelt in 1954 en is gebaseerd op het verhaal De gast (1957) van Albert Camus.

Daru leidt op het afgelegen Algerijnse platteland een schooltje voor Algerijnse kinderen. Als de koloniale verhoudingen door de uitbrekende Algerijnse vrijheidsstrijd op scherp komen te staan, is het gedaan met Daru’s rustige leven. De cocon waarin hij zich prettig voelt, breekt open als hij een Algerijnse gevangene naar de rechtbank in een stadje moet brengen, een voettocht van één dag door de woestijn. Er is een tekort aan koloniale politieagenten, zodat burgers dit soort taken moeten doen.

De Algerijn, die Mohammed heet en de moord al heeft bekend, wacht de doodstraf. Het stelt Daru voor een moreel dilemma: wil hij het doden van een mens mogelijk maken door Mohammed bij de rechtbank af te leveren? Zijn dilemma wordt nog groter als de familie van de vermoorde man bij het plattelandsschooltje opduikt om bloedwraak te nemen op Mohammed. Ook Franse boeren uit de omgeving willen Mohammed vermoorden, omdat hij hun koeien zou hebben gedood. Dat hij daarmee niets te maken heeft, doet er niet toe.

Daru slaat de aanvallers af en gaat met Mohammed op pad. Tijdens de tocht door de woestijn leert hij Mohammed kennen, waardoor hij met andere ogen naar hem gaat kijken. Maar ook wordt hem na een ontmoeting met een Algerijnse vrijheidsstrijder duidelijk dat hij zich niet langer afzijdig kan houden in de koloniale strijd. Tien jaar geleden vocht hij samen met deze man in het Franse leger tegen Italiaanse fascisten, maar nu ziet de Algerijn hem als een koloniale vijand. Aan de andere kant staat het Franse leger, dat vindt dat Daru partij moet kiezen voor de Fransen. Daru wil helemaal niet kiezen, maar de omstandigheden dwingen hem om dat wel te doen.

Loin des hommes is een intelligent drama over keuzevrijheid en partij kiezen. Daru vindt dat hij door Algerijnse kinderen te leren lezen bijdraagt aan een beter Algerije. Dat hij ook een steunpilaar is van het Franse koloniale bewind dringt pas tot hem door als de vrijheidsstrijd losbarst. Hij kan zich niet langer afzijdig houden, maar moet nieuwe keuzes maken. Daru is daarmee een exemplarisch Camus-personage, want in het politiek-filosofische universum van de Frans-Algerijnse schrijver zijn we nu eenmaal veroordeeld tot het maken van keuzes. In Daru zien we de worsteling van de in Algerije opgegroeide Camus met de Algerijnse vrijheidsstrijd. En onze worsteling met de huidige wereldconflicten. Prachtige, actuele film.

Loin des hommes
David Oelhoffen
Vanaf 12 maart in de bioscoop

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer