Home Film: Les innocentes

Film: Les innocentes

  • Gepubliceerd op: 10 juni 2016
  • Laatste update 01 dec 2023
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 1 minuut leestijd
Film: Les innocentes

Er werd lang niet over gepraat dat het oprukkende Russische leger in 1945 in Oost-Europa en Duitsland honderdduizenden vrouwen verkrachtte. Pas in 2008 verscheen met Anonyma. Eine Frau in Berlin een speelfilm over het lot van Duitse vrouwen onder de Russische bezetting. En nu is er Les innocentes, een speelfilm over seksueel geweld van Russische soldaten tegen Poolse vrouwen.

Het op feiten gebaseerde, door de Franse Anne Fontaine geregisseerde drama voert een jonge vrouwelijke Franse arts op, die na de oorlog in 1945 in Warschau helpt met de repatriëring van gewonde Franse militairen. Als een wanhopige Poolse non haar hulp inroept, treft ze in een klooster als gevolg van massale verkrachting door Russische soldaten zwangere nonnen aan.

Het is de opmaat voor een aangrijpend drama over psychische en spirituele wanhoop. Sommige nonnen voelen zich schuldig, omdat ze denken dat ze hun kuisheidsgelofte hebben verbroken. Anderen vragen zich vertwijfeld af waarom God hun dit aandoet. Voor moeder-overste is het belangrijkste dat de zwangerschappen voor de buitenwereld verborgen blijven.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Les innocentes is een sober, maar hartverscheurend drama over in diepe ellende gestorte weerloze vrouwen.

Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2016