Home Film: Brave Little Belgium

Film: Brave Little Belgium

  • Gepubliceerd op: 13 juni 2016
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd
Film: Brave Little Belgium

Als het om prestigieuze historische tv-series over de oorlog gaat, wint België van Nederland. De Nederlandse serie De oorlog (2009) was een geslaagde update van Loe de Jongs legendarische tv-serie De bezetting, maar het Belgische Brave Little Belgium is pakkender, diepgravender en spectaculairder.

Het is geen toeval dat de serie over België in de Eerste Wereldoorlog de Michael Nelson-prijs – een tweejaarlijkse internationale prijs voor beste historische boek, radio, tv-programma of website – heeft gewonnen.

Dat historica Sophie De Schaepdrijver de kijker meevoert naar alle belangrijke oorlogsplekken maakt de serie niet bijzonder, maar wel dat de makers visueel alles uit de kast hebben getrokken om de kijker een zo intens mogelijke ervaring te geven. Als De Schaepdrijver door een akkerland in de buurt van Ieperen loopt, ontploffen in de verte (digitale) bommen en granaten. Ook bevat de serie geweldig archiefmateriaal en prachtige met drones gemaakte luchtopnamen.
 

Dat het Belgische leger niet werkeloos toekeek, leidde tot gruwelijke Duitse represailles en vernietigingen


Brave Little Belgium vertelt chronologisch het verhaal over de vier jaar durende Belgische oorlogsverschrikkingen. Het land wilde net als Nederland neutraal blijven, maar werd door de Duitsers, die via België Frankrijk wilden binnenvallen, de oorlog in getrokken. Dat het Belgische leger niet werkeloos toekeek, leidde tot gruwelijke Duitse represailles en vernietigingen.

Zo werden in augustus 1914 in Leuven in een ‘orgie van geweld’ meer dan 200 burgers vermoord en 1200 woningen en kerken in de as gelegd. Ook de universiteitsbibliotheek met 300.000 boeken ging verloren. De Duitsers leken er alles aan te doen om de geallieerde propaganda, waarin zij als barbaren werden afgeschilderd, te bevestigen.

Nederland raakte betrokken bij de oorlogsellende door de ruim 1 miljoen Belgische vluchtelingen, die zeker in het begin gastvrij werden opgevangen. In 1915 sloten de Duitsers de Belgisch-Nederlandse grens af met een ruim 300 kilometer lange dodelijke (2000 volt) elektriciteitsdraad.

Meer dan duizend smokkelaars, dorpelingen, grenswachten en vluchtelingen vonden door elektrocutie de dood. In de serie maakt iemand een vergelijking met de Berlijnse Muur: die kostte in bijna dertig jaar 134 mensen het leven.
 
Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2016

Nieuwste berichten

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Artikel

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport

In het eindrapport van de Raad voor de Luchtvaart uit 1994 over de oorzaken van de Bijlmerramp stond een fout: op een routekaart van de rampvlucht was het moment waarop het vliegtuig twee motoren verloor, verkeerd aangegeven. Een oud-onderzoeker van de Raad, Henk Pruis, ontdekte de fout onlangs. Hij denkt dat die voeding heeft gegeven...

Lees meer
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Interview

Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior

Veertig jaar geleden blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Er viel één dode. De Nederlander Martini Gotjé was aan boord toen de bommen ontploften. Voor Greenpeace brak een nieuwe periode aan. Op 10 juli 1985 blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Het schip lag in...

Lees meer
Scène uit The teacher who promised the sea
Scène uit The teacher who promised the sea
Recensie

‘The Teacher Who Promised the Sea’ toont dat het Franco-verleden nog springlevend is

Autoritaire en dictatoriale regimes haten kritisch onderwijs. Dat blijkt ook uit de speelfilm The Teacher Who Promised the Sea, waarin een Franco-militie in 1936 meedogenloos afrekent met een jonge idealistische onderwijzer. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De Catalaan Antoni Benaiges is 31 als hij in 1935 als onderwijzer gaat werken in een schooltje...

Lees meer
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Artikel

Amerikaanse president zet politie en leger in tegen ongewenst verklaarde immigranten

Tijdens het presidentschap van Woodrow Wilson sloeg de Amerikaanse overheid met harde hand stakingen neer, deporteerde duizenden migranten en liet racistisch geweld tegen zwarten ongestraft. Daardoor kwam de democratie hevig onder druk kwam te staan, net als nu onder Donald Trump.

Lees meer