• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Fictie over de zeventiende eeuw

  Cosimo aan de keizersgracht

  Door: Rob Hartmans

  Luuc Kooijmans schreef een intrigerend boek over een Italiaanse wetenschapper. Deze figuur is verzonnen. Kooijmans gebruikt hem om cruciale ontwikkelingen en religieuze dilemma’s in de Republiek ten tijde van de Gouden Eeuw te demonstreren.

  Soms doet zich na het lezen van een boek een probleem voor: waar berg ik het op? Nu lijkt dat bij een nieuw boek van Luuc Kooijmans eenvoudig, aangezien vrijwel al zijn boeken in de kast wetenschapsgeschiedenis staan. En omdat Cosimo aan de Keizersgracht ook gaat over natuuronderzoekers in de zeventiende eeuw, ligt het voor de hand om het boek naast Kooijmans studies over Frederik Ruysch, Jan Swammerdam en Herman Boerhave te zetten.

  Maar in tegenstelling tot die boeken ontbreekt hier elke bronvermelding. Bovendien bestaat het boek uit reisverslagen, brieven en herinneringen van een persoon van wie al snel duidelijk wordt dat Kooijmans hem verzonnen heeft. Toch staat nergens vermeld dat we hier te maken hebben met een roman, zodat het de vraag is of het boek in de kast ‘literatuur’ thuishoort.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen