• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 11 juli 2018

  ‘Er valt nog genoeg te leren over de geschiedenis van de Hanze’

  Justyna Wubs-Mrozewicz over de Hanze

  Door: Castor van Dillen

  De Hanze is niet alleen een bijzonder fenomeen uit het verleden, ook in de eigen tijd paste de organisatie niet binnen de algemene kaders, aldus Justyna Wubs-Mrozewicz. Zij is als hoofddocent en onderzoeker werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Op 14 september geeft zij een college over het succes van de Hanze in de vijftiende eeuw op de Collegedag Late Middeleeuwen.

  Hoe heeft de Hanze zich ontwikkeld in de loop van de vijftiende eeuw?
  ‘De vijftiende eeuw is heel interessant als je de Hanze bekijkt. In deze eeuw ontstond er meer behoefte om de organisatie af te bakenen, terwijl de noodzaak daartoe er in de eeuwen daarvoor niet was. Deze afbakening kreeg vooral vorm doordat de leden van de Hanze op de Hanzevergaderingen beslisten wie wel en wie niet tot de organisatie mocht behoren. Zo werden de Engelsen eenduidig als niet-Hanzeaten gedefinieerd en ook de Hollanders werden niet meer als Hanzeaten beschouwd.

  Tegen de verwachtingen in leidde dit niet enkel tot conflict: er werd nog steeds veel samengewerkt. De conflicten namen wel toe in de zestiende eeuw, toen de staatsvorming versnelde.’
   
  In hoeverre kun je de Hanze-organisatie zien als een vroege vorm van internationale samenwerking?
  ‘Je kunt er niet omheen dat de Hanze-organisatie een bepaalde mate van internationale samenwerking met zich meebracht. Zo kwamen kooplieden uit de gebieden van Tallinn tot aan Antwerpen in Lübeck – gelegen in Noord-Duitsland –samen. Dat neemt niet weg dat een vergelijking met bijvoorbeeld de EU enigszins mank gaat. De Hanze-organisatie kende geen concrete "top-down"-structuur.’

  'De Hanze-organisatie kende geen concrete "top-down"-structuur'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen