Home Een pedante priester-fascist

Een pedante priester-fascist

  • Gepubliceerd op: 26 april 2022
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Robin te Slaa
  • 2 minuten leestijd
Een pedante priester-fascist

Priester Wouter Lutkie speelde binnen het Nederlandse fascisme een prominente, deels verborgen rol. Hij was vanaf 1923 betrokken bij verschillende fascistische organisaties en was een vurig bewonderaar van Mussolini.

Wouter Lutkie (1887-1968) dankte zijn gezag onder medestrijders aan zijn zeven bezoeken aan Mussolini tussen 1927 en 1934. Meestal publiceerde hij in het maandblad Aristo. Tot ver na de oorlog beleed hij hierin zijn verering voor il Duce.

Lutkie had een afkeer van Hitlers Nationalsozialismus en van de NSB als epigoon daarvan. Maar ondanks zijn machinaties zagen de Italiaanse autoriteiten meer in Anton Musserts succesvolle beweging dan in de splinterpartijtjes die hij protegeerde. Tijdens de bezetting collaboreerde Lutkie niet; wel wist hij meer dan 200 gearresteerden uit handen van de Sicherheitsdienst los te praten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Op basis van archiefonderzoek reconstrueerde Willem Huberts de levensloop van deze ‘priester-fascist’. De sociaal bewogen Lutkie hielp talloze mensen met raad en daad. Hij stond bij streekgenoten bekend als ‘de tovenaar’ die hun problemen kon oplossen.

In weerwil van de bisschoppelijke vermaningen bleef de onverbeterlijke Lutkie vaak heimelijk zijn fascistische activiteiten voortzetten. Hij was rechtlijnig en soms tenenkrommend pedant. Bij zijn eerste bezoek aan Mussolini orakelde hij tegen zijn gastheer: ‘Gij zult ongetwijfeld weten wat gij wilt, maar wat gij in werkelijkheid doet weet gij niet.’ Merkwaardig genoeg ontbreekt dit veelzeggende citaat in de Lutkie-biografie.

Tegen de werkwijze van diens biograaf is helaas zwaarwegender kritiek aan te voeren. In zijn curieuze proefschrift over het Nederlandse fascisme verkondigde Huberts dat het fascisme in ons land níét revolutionair was. Nu is dit alleen al voor de NSB niet vol te houden. Lutkie, die in twintig jaar bij verschillende fascistische organisaties was betrokken, getuigde herhaaldelijk van het principieel-revolutionaire karakter van het fascisme. Enige reflectie hierop van zijn biograaf had je mogen verwachten. Bepaald saillant was de constatering van Willem Bouwman (Nederlands Dagblad) dat Huberts enkele passages in zijn Lutkie-biografie vrijwel letterlijk en zonder bronvermelding overnam van Wikipedia.

Robin te Slaa is historicus.

Soli Deo. Wouter Lutkie (1887-1968)

Willem Huberts

528 p. Boom, € 39,90

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 5 - 2022

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer