• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Een pedante priester-fascist

  Willem Huberts - Soli Deo

  Door: Robin te Slaa

  Priester Wouter Lutkie speelde binnen het Nederlandse fascisme een prominente, deels verborgen rol. Hij was vanaf 1923 betrokken bij verschillende fascistische organisaties en was een vurig bewonderaar van Mussolini.

  Wouter Lutkie (1887-1968) dankte zijn gezag onder medestrijders aan zijn zeven bezoeken aan Mussolini tussen 1927 en 1934. Meestal publiceerde hij in het maandblad Aristo. Tot ver na de oorlog beleed hij hierin zijn verering voor il Duce.

  Lutkie had een afkeer van Hitlers Nationalsozialismus en van de NSB als epigoon daarvan. Maar ondanks zijn machinaties zagen de Italiaanse autoriteiten meer in Anton Musserts succesvolle beweging dan in de splinterpartijtjes die hij protegeerde. Tijdens de bezetting collaboreerde Lutkie niet; wel wist hij meer dan 200 gearresteerden uit handen van de Sicherheitsdienst los te praten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen