• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Een liberale crisismanager

  Wim Treub (1858-1931)

  Door: Guido van Hengel

  Nederlandse liberalen streefden decennialang naar een nachtwakersstaat, die alleen het hoognodige deed. Maar dat veranderde rond 1900 mede onder invloed van Wim Treub. Deze sociaal-liberaal geloofde niet meer dat de markt alles kon oplossen en vond dat de overheid moest ingrijpen.

  In 2014 concludeerde de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) dat de vermogensongelijkheid in Nederland al jaren toeneemt. De rijkste 10 procent bezit ruim 60 procent van het vermogen. Er worden inmiddels televisieprogramma aan gewijd (Klassen of Sander en de kloof), want het is een politieke en maatschappelijke realiteit: rijke ouders geven hun rijkdom door aan hun kinderen, terwijl kinderen van arme ouders bij geboorte al met 10-0 achterstaan.

  Aan het begin van de twintigste eeuw bestreed de liberale politicus en wetenschapper Wim Treub deze kansenongelijkheid te vuur en te zwaard. Onvoorwaardelijk ging hij tekeer tegen de voorrechten van ‘blauw bloed’ in de plutocratie. Wat daarbij hielp was zijn voortvarende politieke stijl. Als wethouder in Amsterdam legde hij de fundamenten voor de verzorgingsstaat, en als minister tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij een razendsnelle crisismanager die Nederland behoedde voor de ergste armoede. Nu de VVD op zoek is naar een nieuwe bestuurscultuur, en een ‘nieuw verhaal voor de liberaal’, kan het zinnig zijn inspiratie te putten uit de tijd van Treub. Wie was deze sociaal-liberaal?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen