• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2011

  Een groot hart voor de werkman

  Door: Paul van der Steen

  Zelfs de sociaal-democraten spraken met waardering over de katholieke politicus Piet Aalberse. Geen wonder, want hij schreef in de eerste helft van de twintigste eeuw een recordaantal sociale wetten op zijn naam. Bakkerszoon Aalberse legde de fundering voor de Nederlandse verzorgingsstaat.

  Voorjaar 1919. Met onverholen trots schreef de katholieke minister van Arbeid Piet Aalberse in zijn dagboek over de Arbeidswet die hij nog voor 1 mei bij de Tweede Kamer had ingediend. ‘Een krachtig agitatiemiddel was zoo den rooden broeders uit handen geslagen! Ik ben met deze wet zoover gegaan als mij mogelijk was: achturendag, vrije zaterdagmiddag en 45-urige werkweek voor fabrieken en werkplaatsen en voor kantoren; overal elders tienurendag, met mogelijkheid om bij algemeene maatregel van bestuur tot acht uur over te gaan. Wordt dit zoo aangenomen, dan zal onze Arbeidswet de beste van Europa zijn. Mijn socialistische ambtgenoot van Arbeid in Denemarken is niet verder gegaan dan de achturendag in continubedrijven!’

  Aalberse had zijn hoofd koel gehouden toen Troelstra in november 1918 opriep tot revolutie. ‘Verzuimt het ogenblik niet, grijpt de macht die u in de schoot geworpen wordt,’ had de leider van de sociaal-democraten geroepen. Veel ministers bleken bereid die macht ook echt bij de arbeider in de schoot te werpen. Aalberse verbaasde zich over de slapte en nervositeit van sommige collega’s. Hijzelf verzette zich tegen alles wat uitgelegd kon worden als concessie en daardoor als teken van zwakheid.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen