Home ‘Een dam tegen de waan van de dag’

‘Een dam tegen de waan van de dag’

  • Gepubliceerd op: 24 september 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout

STELLING
‘De Eerste Kamer is als instituut niet meer van deze tijd’

 


 
OPMERKELIJK
 
‘Er moet toch íémand zijn verstand gebruiken?’
–    L. Jansen
  
‘Juist nu er geregeerd wordt bij de waan van de dag, is de Eerste Kamer meer dan ooit nodig,’ vindt J. van Eck. Samen met driekwart van de deelnemers aan dit forum is hij het oneens met de stelling van deze maand, die luidt: ‘De Eerste Kamer is als instituut niet meer van deze tijd.’ Slechts 22 procent onderschrijft de stelling.


Veel respondenten vinden de Eerste Kamer onmisbaar, omdat de Tweede Kamer steken laat vallen. In de reacties valt de term ‘waan van de dag’ herhaaldelijk. ‘De regering en de Tweede Kamer verzanden in kortetermijnreflexen en ontberen elk perspectief op de toekomst,’ schrijft W. Sneep. ‘Laat dan de Eerste Kamer daar maar een dam tegen opwerpen.’

K. Klijn moet ‘er niet aan denken dat alle wetgeving door de Tweede Kamer wordt afgewikkeld. De wetgeving is nu al slordig genoeg,’ schrijft hij. ‘Met de Eerste Kamer is er tenminste nog een check op ordelijkheid.’ Volgens J. Snel wordt de controlerende taak van de Tweede Kamer ondergraven door ‘dichtgetimmerde coalitieakkoorden’. Daarentegen hoeven Eerste Kamerleden zich ‘niet te onderwerpen aan de fractiediscipline’ en staan zij ‘onafhankelijker tegenover wetsontwerpen’, stelt A.J.W. Wuite.

Er klinkt echter ook kritiek op de Eerste Kamer, zelfs bij respondenten die het met de stelling oneens zijn. Doordat het huidige kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, bezit deze plotseling een grote politieke macht. ‘Senatoren moeten geen Tweede Kamertje gaan spelen, wat ze nu proberen te doen,’ schrijft Th.W. Post. Volgens F. Westen ‘dient dit instituut te worden terugverwezen naar zijn functie van controleur van het parlement’. Zoals het nu gaat, ‘frustreert de Eerste Kamer het werk van de Tweede’, schrijft W.M.J. Flapper. Hij vindt W. Helder aan zijn zijde, die erop wijst dat de senaat in tegenstelling tot de Tweede Kamer ‘niet democratisch gekozen’ wordt.

R.J. Casparie neemt het echter voor de Eerste Kamer op. ‘Dat de senaat plots “politiek” wordt is niet de Eerste Kamer aan te rekenen, maar degenen die zo nodig het staatshoofd buitenspel moesten zetten in de kabinetsformatie. Anders was het probleem dat zich nu voordoet tijdig onderkend.’

Oneens                       75 %
Eens                            22 %
Geen mening              3 %
 
DE STELLING VAN VOLGENDE MAAND:
‘COMMUNISTEN IN DE KOUDE OORLOG WAREN NET ZO FOUT ALS NSB’ERS IN DE JAREN DERTIG’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.