Home Een brief van admiraal Nelson

Een brief van admiraal Nelson

  • Gepubliceerd op: 26 september 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten Muns

Voor Nederlandse begrippen heeft de verbouwing van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum niet eens bijzonder lang geduurd. Ruim vier jaar nadat de laatste bezoekers het pand begin 2007 moesten verlaten zal het museum op 2 oktober weer zijn deuren openen. Het gebouw uit 1656 is grondig onder handen genomen.

Bij een vernieuwd museum hoort ook een vernieuwde website. Wat heeft het Scheepvaartmuseum ervan gemaakt? En onze oude rivaal ter zee, Engeland? Hoe ziet de site van hun maritiem museum eruit?

Een historisch museum dat met zijn tijd mee wil gaan kan niet zonder een overzichtelijke en informatieve website. Dat de makers van de nieuwe site van het Scheepvaartmuseum dat uitstekend begrepen hebben blijkt direct bij de eerste aanblik. Centraal op de site staat het nieuws over de verbouwing en de aanstaande opening. Door de vernieuwing van het gebouw centraal te stellen krijgt de website een aangename dynamiek. Prachtige foto’s van met name de overkoepeling van de historische binnenplaats van het zeventiende-eeuwse ‘’s Lands Zeemagazijn’ maken nieuwsgierig naar wat het museum inhoudelijk te bieden heeft.

Deze verse nieuwsgierigheid wordt gelukkig snel bevredigd. Iets naar beneden staat te lezen dat het Scheepvaartmuseum maar liefst twaalf nieuwe tentoonstellingen biedt. Zoals ook al bij een modern historisch museum past is er voor elk wat wils.

Kinderen kunnen op een persoonlijke manier kennismaken met de Nederlandse maritieme geschiedenis in de tentoonstelling Zie je in de Gouden Eeuw. Veelbelovend zijn ook de thematentoonstellingen over globes en navigatie-instrumenten. De bijbehorende foto’s lichten alvast een tipje van de sluier op. Ze prikkelen opnieuw de nieuwsgierigheid – je zou er best meer willen zien. Maar de ware schoonheid van de nieuwe tentoonstellingen wordt bewaard voor de bezoeker.

Ruimte voor inhoudelijke verdieping is er onder het kopje ‘Kenniscentrum’. Onder verschillende thema’s staan mooi geïllustreerde achtergrondartikelen overzichtelijk gegroepeerd. Ook geeft het museum uitgebreide informatie over het onderzoek dat het doet naar zijn eigen collectie. Het is vermakelijk om te lezen over de opkomst van de georganiseerde watersport in Nederland. Wist u bijvoorbeeld dat Amsterdam al in 1622 een heuse jachthaven had? Dat was toen uniek in de wereld.
Onze oude rivaal Engeland heeft een ministens zo rijke scheepvaartgeschiedenis. Het National Maritime Museum is gevestigd in Greenwich, dat altijd het zenuwcentrum van de Britse scheepvaart is geweest. Op de website van het Maritime Museum wordt direct duidelijk dat deze vele malen meer informatie bevat dan die van het Scheepvaartmuseum.

Onder het kopje ‘Collection’ krijgt de bezoeker alvast een voorproefje van wat het museum aan historische voorwerpen te bieden heeft. Maandelijks lichten de makers van de website objecten uit het museum toe. Deze maand bijvoorbeeld een originele brief van admiraal Nelson.

Ook leuk is de ‘Curator’s pick’, een rubriek waarin een curator van het museum een kort verhaal vertelt aan de hand van een aantal voorwerpen uit de collectie. Zo staat er een mooie collectie achttiende-eeuwse scheepsmodellen online. De modellen waren speciaal gemaakt voor koning George III, om meer interesse in scheepvaart bij hem te wekken.

In tegenstelling tot de website van het Scheepvaartmuseum, is het op deze Britse maritieme website mogelijk te verdwalen in de uitgebreide collectie. En dat is nog aangenaam ook.

www.hetscheepvaartmuseum.nl
http://www.nmm.ac.uk/

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.