Home Duur schaakstuk

Duur schaakstuk

  • Gepubliceerd op: 20 juni 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
Duur schaakstuk

Een middeleeuws schaakstuk brengt bij een veiling in juli waarschijnlijk honderdduizenden ponden op. Het is een van ‛Lewis-stukken’, bekend bij Harry Potter-liefhebbers.

Het schaakstuk uit de twaalfde eeuw, aangeboden bij Sotheby’s, is vormgegeven als een strijder, net als veel andere Lewis-stukken. Sommigen stellen berserkers voor: krijgsmannen die zichzelf in trance brachten voor de strijd, om vervolgens nietsontziend om zich heen te slaan. Mogelijk deden ze dat door op hun schilden te bijten, zoals een paar Lewis-stukken doen. In eenentwintigste-eeuwse ogen lijkt hun gezichtsuitdrukking grappig, net als die van andere stukken, maar voor de maker en tijdgenoten waren ze ernstig.

In 1831 werden de 93 stukken gevonden op de Buiten-Hebriden. Sindsdien hebben ze tot de verbeelding gesproken. Vandaar dat een climax in het eerste Harry Potter-boek draait om een potje schaak met magische Lewis-stukken.

De meeste stukken staan inmiddels in het British Museum en het National Museum of Scotland, maar vijf waren zoek. Eén daarvan is nu opgedoken. Het was in 1964 voor 5 pond gekocht en daarna bewaard door een familie die geen idee had van de waarde. Toen expert Alexander Kader van Sotheby’s het zag, dacht hij: o mijn god, het is een van de Lewis-schaakstukken, aldus The Guardian.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.