Home Duitse wortels Windsors taboe

Duitse wortels Windsors taboe

  • Gepubliceerd op: 28 februari 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Patrick van IJzendoorn
  • 3 minuten leestijd

In de humoristische Britse televisieserie Blackadder III, die zich afspeelt in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, verklaart captain Darling dat hij zo Brits is als koningin Victoria. Waarop collega-kapitein Blackadder opmerkt: ‘Dus je vader was een Duitser, jijzelf bent half Duits, en je bent getrouwd met een Duitser?’



Deze dialoog is prima van toepassing op een recente BBC-documentaire over het leven van koning George V, de kleinzoon van Victoria. De documentaire, uitgezonden aan de vooravond van het Diamanten Jubileum van George’ kleindochter Elizabeth, was een poging tot herwaardering. Zo moet de voormalige koning behalve een hork ook een moderniseerder zijn geweest, die het vorstenhuis behendig door een revolutionaire tijd loodste. Met het lot van zijn neef tsaar Nicolaas II in het achterhoofd, besefte hij hoe belangrijk het was om zo dicht mogelijk bij de onderdanen te staan.

Volgens patriottische koningsgezinden, die de medewerkers van de Britse staatsomroep toch al wantrouwen als links-republikeinse landverraders, vertoonde de documentaire echter één groot manco: deze zou de Duitse wortels van de Britse koninklijke familie te veel hebben benadrukt.

Nu is dat gevoelige onderwerp lastig te vermijden. Het was immers George Frederick Ernest Albert die de naam van de dynastie in het oorlogsjaar 1917 onder druk van de pers veranderde van Saxo-Coburg-Gotha in het minder exotische Windsor. Zijn Duitse echtgenote, Mary von Teck, had volop begrip voor deze pragmatische beslissing.

Waarschijnlijk waren de documentairemakers voor een deel geïnspireerd door het recente boek Vanished Kingdoms van Norman Davies. Deze historicus schreef dat de Britse koninklijke familie haar Duitse afkomst de afgelopen eeuw met alle mogelijke middelen heeft proberen te verloochenen, onder meer door zich in te zetten voor vaderlandslievende projecten, het Duits als een dode taal te beschouwen en de familieboom wat bij te snoeien. Lastige vragen wisten ze als volleerde politici af te wimpelen. Feit blijft dat Britse monarchen eeuwenlang zijn getrouwd met Duitse prinsen en prinsessen. Veel keuze was er dan ook niet.

Maar, zo schreef Alan Massie in de Daily Telegraph – de lievelingskrant in het paleis –, de hedendaagse Windsors zijn zo Brits als het het maar zijn kan. Kijk naar de stiff upper-lip van de koningin! Kijk hoe kroonprins Charles zich inzet voor alles wat Engels is, van polo tot Poundbury, zijn oer-Engelse modelstadje. Kijk naar prins Harry, wiens enige link met Duitsland het nazi-uniform is dat hij eens droeg op een verkleedfeest. En het ‘God Save the Queen’ maakt geen gewag van Germaans bloed.

Er is echter een adder onder het gras: de huidige prins-gemaal, Philip Mountbatten, is een Griekse prins uit het Deens-Duitse huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Zijn achternaam is een letterlijke vertaling van het Duitse Battenberg. Reden waarom de republikeinse journalist Christopher Hitchens de koninklijke familie altijd plagerig pleegde aan te duiden met de ‘Battenberg-Windsors’. Door zijn half-Duitse komaf heeft Philip het, ondanks zijn heroïsche daden in de Royal Navy, aanvankelijk niet gemakkelijk gehad in Buckingham Palace, waar hij als een Hun – het Engelse equivalent van ‘mof’ – werd beschouwd. Philip wist dat zijn schoonmoeder Duitsers haatte en hem mede om die reden niet beschouwde als de ideale schoonzoon.

Philip bleef goed doch discreet contact onderhouden met zijn Duitse familie – niet vreemd, omdat hij in de praktijk ouderloos opgroeide. Woedend was hij toen Winston Churchill, onder invloed van Mary von Teck, bepaalde dat zijn kinderen niet de naam Mountbatten mochten dragen. Later zouden ze dat officieus toch doen.

Inmiddels is de hunnofobie wat achterhaald, temeer omdat Duitse importbruiden en -bruidegommen halen niet meer nodig is, nu burgermeisjes en rugbyprofessionals mogen introuwen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Witte Huis brandde af in eerdere burenruzie tussen Amerika en Canada
Witte Huis brandde af in eerdere burenruzie tussen Amerika en Canada
Artikel

Witte Huis brandde af in eerdere burenruzie tussen Amerika en Canada

In 1812 begonnen de Amerikanen een opportunistische oorlog tegen hun noorderburen. De Canadezen zouden hen verwelkomen als bevrijders. Maar de oorlog mislukte faliekant en werd snel vergeten. Toch laait de herinnering de laatste tijd weer op. De relatie tussen de Verenigde Staten en Canada is weer eens aardig verziekt. Donald Trump flirt met de gedachte...

Lees meer
Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer