Home Dode Zee-rollen

Dode Zee-rollen

  • Gepubliceerd op: 23 november 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel
Dode Zee-rollen

Het Museum of the Bible in Washington maakte bekend dat vijf van de daar getoonde Dode Zee-rollen nep zijn. Direct na de opening van het museum in 2017 rezen al twijfels over de authenticiteit.  

Om die weg te nemen stuurde het museum de rollen naar een Duits onderzoeksinstituut, waar het oordeel snel kon worden geveld: namaak. Niet deze, maar de échte Dode Zee-rollen zijn perkamenten documenten die in de jaren veertig en vijftig werden gevonden door bedoeïenen in de Qumran-grotten, ten noordoosten van de Dode Zee. De geschriften geven inzicht in de overlevering van de heilige Joodse geschriften en de geloofsbeleving in de periode van twee eeuwen voor Christus tot ongeveer het jaar 68. Vermoedelijk zijn de rollen dat jaar in de grotten verstopt.

De meeste rollen bevinden zich in een Israëlisch onderzoeksinstituut, maar sinds 2002 duiken er op de antiekmarkt steeds meer op – vaak uit het niets. Onderzoekers van de Trinity Western University in Canada zijn vooral bezorgd over de groeiende vraag naar heilige archeologische teksten onder verzamelaars van streng-christelijk gezindte. Hun vraag creëert aanbod en werk voor vervalsers. Het Canadese instituut vermoedt dat deze vervalsingen nog maar het topje van de ijsberg zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.