Home Digitale televisie

Digitale televisie

  • Gepubliceerd op: 20 juni 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maria van Haperen

Om je vingers bij af te likken: de geschiedeniswebsite van de VPRO http://geschiedenis.vpro.nl/gids/ en het digitale televisiekanaal /Geschiedenis TV vertonen 24 uur per dag non-stop documentaires. Met deze heruitzending van programma’s biedt de VPRO een digitale beeldbank die zijn weerga niet kent.Voor het portret van Anton Mussert door Paul Verhoeven uit 1969, of de documentaire over Bhagwan uit 1984 kun je niet terecht op www.uitzendinggemist.nl en alleen daarom al zijn de digitale uitzendingen van de VPRO een uitkomst. De programmering van de uitzendingen staat op internet en, gedeeltelijk, in de VPRO-televisiegids. Door de dagelijkse herhalingen hoef je niets te missen, maar wees gewaarschuwd, want kijken leidt ook tot verslaving – en soms enige nostalgie.

In de documentaire De nieuwe mens uit 1984 volgde Frank Wiering in 1984 volgelingen van de Indiase goeroe Bhagwan op hun spirituele zoektocht. Wiering filmde en praatte met hen tijdens het ‘worshippen’ – het werken in de commune, in de keuken of de tuin. Samen lachten en dansten de documentairemaker en de Bhagwan-aanhangers in de Amsterdamse disco Zorba de Bhudda en gingen op reis naar de Amerikaanse staat Oregon om daar de meester te ontmoeten. Toentertijd een fascinerende documentaire, die een kwarteeuw later nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet.

Bij het bekijken van de beelden en de vervolgdocumentaire uit 2004, met dezelfde hoofdpersonen die terugblikken op hun persoonlijke geschiedenis, word je overigens wel geconfronteerd met het feit dat er alweer twintig jaar voorbij zijn. De roodgeklede Bhagwan-aanhangers omhangen met Mala-kettingen zijn uit het straatbeeld verdwenen. De uitgezonden documentaires (vanaf productiejaar 1955) zijn zo ook zelf al tot het historisch erfgoed gaan behoren.

De uitzendingen van http://geschiedenis.vpro.nl/gids/ en /Geschiedenis TV zijn soms een bron van verrassingen. Als achter de documentaire over Bastiaanse en zijn lsd-therapie voor oorlogsgetroffenen onaangekondigd een interview met een in Duitsland woonachtige oorlogsmisdadiger uit 1962 zit, dan blijf je kijken in de hoop op meer van het onverwachte.

De internetuitzendingen en het televisiekanaal bieden dezelfde programmering, maar het televisiekanaal heeft een hogere beeldkwaliteit. Dat zo nu en dan de internetverbinding wegvalt is jammer, maar weegt niet op tegen de voordelen van deze megabron, die zelfs tijdens slapeloze nachten de behoefte aan historie bevredigt.http://geschiedenis.vpro.nl/gids/ en /Geschiedenis TV

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.