Home Digitale kwartierstaat

Digitale kwartierstaat

  • Gepubliceerd op: 6 november 2003
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Broekhuizen
  • 2 minuten leestijd

Uw Stamboom op de computer door Ronald Balhan en Rob van Drie. 224 p. Bruna, euro 22,50 inclusief cd-rom



Een dik pak archiefkaartjes met een elastiek erom, en op elk kaartje staat de beschrijving van een verre voorvader. Het heeft zijn charme, genealogisch onderzoek oude stijl. Maar in de studiezalen van de vaderlandse archieven hebben de archiefkaartjes het verloren van de laptops. Logisch, want de computer is oneindig veel beter in het bijhouden van de vele vertakkingen waaruit een stamboom bestaat.

Speciale software voor stamboomonderzoek is er al jaren, maar de kwaliteit laat nog wel eens te wensen over. Twee jaar geleden haalde boekhandel Scheltema in Amsterdam een partij cd-roms uit de schappen wegens `bedroevend slechte kwaliteit’. Dat kan beter, moeten ze bij het Centraal Bureau voor Genealogie hebben gedacht. Onlangs verscheen onder auspiciën van het CBG Uw stamboom op de computer. Wie het boek aanschaft, krijgt er een cd-rom bij met het genealogieprogramma Aldfaer.

Eigenlijk bestaat Uw stamboom op de computer uit twee delen: een studiegids voor genealogisch onderzoek en een gebruiksaanwijzing bij het computerprogramma. Beide doen wat ze beloven. De beginnende stamboomvorser leert het verschil tussen kwartierstaat, stamreeks en parenteel. Het boek helpt hem op weg bij het opzetten van een eigen onderzoek en wijst de weg naar archieven, secundaire bronnen en lotgenoten. Internet als onderzoeksinstrument komt her en der aan bod, maar minder dan je op basis van de titel zou verwachten. De advertentie achter in het boek maakt duidelijk waarom: bij dezelfde uitgever verschijnt Internet bij stamboomonderzoek.

Ongeveer eenderde van de 224 pagina’s die het boek telt, is gewijd aan de werking van het meegeleverde computerprogramma. De uitleg laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Op afbeeldingen is niet bezuinigd. Kan een optie worden aangevinkt? Dan staan er rustig twee schermen afgebeeld, een mét en een zonder vinkje. Uw stamboom op de computer is duidelijk bedoeld voor mensen met weinig tot geen ervaring met de computer.

Dat moet ook wel. Wie het verschil kent tussen browser en tekstverwerker, zal het boek namelijk niet nodig hebben om zijn weg te vinden in Aldfaer. Het programma wijst zichzelf en beschikt over een goede helpfunctie. Wie overweegt 22,50 euro uit te geven aan Uw stamboom op de computer, doet er daarom goed aan het programma eerst uit te proberen. Op http://www.aldfaer.nl/ kan het worden opgehaald. Gratis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer