Home Digitale kwartierstaat

Digitale kwartierstaat

  • Gepubliceerd op: 6 november 2003
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Broekhuizen

Uw Stamboom op de computer door Ronald Balhan en Rob van Drie. 224 p. Bruna, euro 22,50 inclusief cd-romEen dik pak archiefkaartjes met een elastiek erom, en op elk kaartje staat de beschrijving van een verre voorvader. Het heeft zijn charme, genealogisch onderzoek oude stijl. Maar in de studiezalen van de vaderlandse archieven hebben de archiefkaartjes het verloren van de laptops. Logisch, want de computer is oneindig veel beter in het bijhouden van de vele vertakkingen waaruit een stamboom bestaat.

Speciale software voor stamboomonderzoek is er al jaren, maar de kwaliteit laat nog wel eens te wensen over. Twee jaar geleden haalde boekhandel Scheltema in Amsterdam een partij cd-roms uit de schappen wegens `bedroevend slechte kwaliteit’. Dat kan beter, moeten ze bij het Centraal Bureau voor Genealogie hebben gedacht. Onlangs verscheen onder auspiciën van het CBG Uw stamboom op de computer. Wie het boek aanschaft, krijgt er een cd-rom bij met het genealogieprogramma Aldfaer.

Eigenlijk bestaat Uw stamboom op de computer uit twee delen: een studiegids voor genealogisch onderzoek en een gebruiksaanwijzing bij het computerprogramma. Beide doen wat ze beloven. De beginnende stamboomvorser leert het verschil tussen kwartierstaat, stamreeks en parenteel. Het boek helpt hem op weg bij het opzetten van een eigen onderzoek en wijst de weg naar archieven, secundaire bronnen en lotgenoten. Internet als onderzoeksinstrument komt her en der aan bod, maar minder dan je op basis van de titel zou verwachten. De advertentie achter in het boek maakt duidelijk waarom: bij dezelfde uitgever verschijnt Internet bij stamboomonderzoek.

Ongeveer eenderde van de 224 pagina’s die het boek telt, is gewijd aan de werking van het meegeleverde computerprogramma. De uitleg laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Op afbeeldingen is niet bezuinigd. Kan een optie worden aangevinkt? Dan staan er rustig twee schermen afgebeeld, een mét en een zonder vinkje. Uw stamboom op de computer is duidelijk bedoeld voor mensen met weinig tot geen ervaring met de computer.

Dat moet ook wel. Wie het verschil kent tussen browser en tekstverwerker, zal het boek namelijk niet nodig hebben om zijn weg te vinden in Aldfaer. Het programma wijst zichzelf en beschikt over een goede helpfunctie. Wie overweegt 22,50 euro uit te geven aan Uw stamboom op de computer, doet er daarom goed aan het programma eerst uit te proberen. Op http://www.aldfaer.nl/ kan het worden opgehaald. Gratis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.