Biografisch woordenboek
De 21-delige versie van het Biographisch Woordenboek der Nederlanden is nu op één schijfje gezet. Toen dit monsterkarwei in 1878 voor het eerst verscheen, werd het toegeschreven aan Abraham Jakob van der Aa, maar die is nooit verder gekomen dan de C. Predikant J. Schotel en boekhandelaar W. Eekhoff namen de D tot en met Z voor hun rekening. Het duo was wat wijdlopig in hun beschrijvingen, maar de zoekfunctie op de cd heft dat bezwaar op.
Van de meeste personen in deze uitgave kom je echter niet op het idee ze te gaan zoeken. Elke grietman, kapitein of wasvrouw uit de zestiende eeuw die ooit eerder beschreven was, heeft een lemma. Daarmee is het Biographisch Woordenboek een Who is Who van Nederland tot 1878.
Biographisch Woordenboek der Nederlanden 1852-1878 door A.J. van der Aa. Centraal Bureau voor Genealogie, euro 39,00
Jacob van Lennep
Bezichtiging van Het Loo, een ontmoeting met ‘de stugge Friezen’, karbonades met wijn en regelmatig een glas madeira. Jacob van Lennep (1802-1868), politicus, schrijver en levensgenieter, ondernam op 21-jarige leeftijd een wandeltocht door Nederland. Hij schreef zijn ervaringen op in een dagboek.
In 2000 werd dat in Lopen met Van Lennep hertaald door Marita Mathijsen en van een inleiding voorzien door Geert Mak. De RVU zond datzelfde jaar een negental televisieafleveringen uit over de wandeltocht. Die worden deze zomer herhaald en zijn op de website te bekijken.
Daarnaast biedt de site een mooie schematische visualisatie van de wandelroute, ondersteund door beeld- en geluidsfragmenten en passages uit het dagboek.
www.jacobvanlennep.nl
Indië
Hoe zagen de woonhuizen in Nederlands-Indië eruit en waar ging men naar school? Waarom besloten sommige Indische Nederlanders na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 te vertrekken uit de voormalige kolonie, maar bleven anderen? De Stichting Mondelinge Geschiedenis Indonesië (SMGI) verzamelde 724 interviews met mensen die in Nederlands-Indië hebben gewoond. Op de dubbele cd-rom Indië verteld zijn 35 interviews bijeengebracht, onderverdeeld in twaalf thematische hoofdstukken. De nadruk van de verhalen ligt niet op politiek, maar op het dagelijks leven in Indië.
De fraaie cd-rom’s zitten in een mooi boekwerkje en zijn voorzien van inleidende teksten, foto’s en een topografische kaart. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië.
Indië verteld, Herinneringen, 1930-1950. Walburg Pers, euro 19,95
Dit artikel is exclusief voor abonnees