Home Digitaal

Digitaal

  • Gepubliceerd op: 23 februari 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij
  • 2 minuten leestijd

Holland in 1494
Bij uitgeverij Alvo is de cd-rom Enqueste ende Informacie verschenen, met teksten van twee bronnen over ‘Holland ende (West-)Vrieslant’ rond het jaar 1500. Het zijn de resultaten van onderzoeken uit 1494 en 1514, die in opdracht van de Staten werden verricht om de economische draagkracht van dorpen en steden te bepalen. De onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld het aantal haardsteden en de accijnzen, zijn afkomstig uit gesprekken met vertegenwoordigers van de leefgemeenschappen, die met naam worden genoemd.


Aan de tekst uit 1494 is een vergelijkbaar onderzoek uit 1565 toegevoegd in Den Briel en het eiland Voorne. Beide teksten zijn voorzien van een inleiding door de Leidse historicus Robert Fruin (1823-1899). Ze staan in pdf-formaat op de cd-rom en zijn te raadplegen met het gratis programma Acrobat Reader.

Op de cd-rom staan nog extra producten. Er is een map met kwalitatief goede foto’s van een zestiende-eeuws afschrift van het onderzoek uit 1514, in het bezit van het Gemeente Archief Rotterdam. En een negentiende-eeuws statistische bewerking van de onderzoeksresultaten uit 1514 door J.C. Naber. En ten slotte de verwijzingen naar beide teksten uit het Middelnederlandsch woordenboek van Verwijs en Verdam.

De teksten zijn bruikbaar voor onderzoek naar zowel economie en bedrijvigheid als naar landbouw en demografie rond 1500. 

De cd-rom kost euro 15,00 en kan on line worden besteld via www.onserfgoed.com

Oorlogsfotografie
Tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog fotografeerden amateurs en vakfotografen in het geheim. Het Nederlands Fotomuseum beschikt over een collectie van 4738 negatieven en albumbladen die samen een visuele geschiedenis van de Duitse bezetting vormen. Het Geheugen van Nederland stelt een aantal foto’s on line beschikbaar, waarvan sommige lange tijd na de bezetting onbekend zijn gebleven. Vooral de James Bond-achtige handtascamera toont de vindingrijkheid van de oorlogsfotografen. 
www.geheugenvannederland.nl/bezettingsfotografie 

De Naakte Raam

In 2004 bracht het projectteam De Naakte Raam een boek uit met verhalen en foto’s van oud-bewoners uit de Goudse Raambuurt. Inmiddels is er ook een website met 122 foto’s van personen, plaatsen en gebeurtenissen gelanceerd. De afbeeldingen zijn te doorzoeken op thema, straatnaam en periode. De websitebezoeker wordt opgeroepen om waar mogelijk eigen verhalen aan de foto’s toe te voegen. Zo houdt internet het project dynamisch. De website ziet er mooi en verzorgd uit, en heeft een heldere structuur. 
 www.denaakteraam.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer