Home Digitaal

Digitaal

  • Gepubliceerd op: 23 februari 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij

Holland in 1494
Bij uitgeverij Alvo is de cd-rom Enqueste ende Informacie verschenen, met teksten van twee bronnen over ‘Holland ende (West-)Vrieslant’ rond het jaar 1500. Het zijn de resultaten van onderzoeken uit 1494 en 1514, die in opdracht van de Staten werden verricht om de economische draagkracht van dorpen en steden te bepalen. De onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld het aantal haardsteden en de accijnzen, zijn afkomstig uit gesprekken met vertegenwoordigers van de leefgemeenschappen, die met naam worden genoemd.


Aan de tekst uit 1494 is een vergelijkbaar onderzoek uit 1565 toegevoegd in Den Briel en het eiland Voorne. Beide teksten zijn voorzien van een inleiding door de Leidse historicus Robert Fruin (1823-1899). Ze staan in pdf-formaat op de cd-rom en zijn te raadplegen met het gratis programma Acrobat Reader.

Op de cd-rom staan nog extra producten. Er is een map met kwalitatief goede foto’s van een zestiende-eeuws afschrift van het onderzoek uit 1514, in het bezit van het Gemeente Archief Rotterdam. En een negentiende-eeuws statistische bewerking van de onderzoeksresultaten uit 1514 door J.C. Naber. En ten slotte de verwijzingen naar beide teksten uit het Middelnederlandsch woordenboek van Verwijs en Verdam.

De teksten zijn bruikbaar voor onderzoek naar zowel economie en bedrijvigheid als naar landbouw en demografie rond 1500. 

De cd-rom kost euro 15,00 en kan on line worden besteld via www.onserfgoed.com

Oorlogsfotografie
Tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog fotografeerden amateurs en vakfotografen in het geheim. Het Nederlands Fotomuseum beschikt over een collectie van 4738 negatieven en albumbladen die samen een visuele geschiedenis van de Duitse bezetting vormen. Het Geheugen van Nederland stelt een aantal foto’s on line beschikbaar, waarvan sommige lange tijd na de bezetting onbekend zijn gebleven. Vooral de James Bond-achtige handtascamera toont de vindingrijkheid van de oorlogsfotografen. 
www.geheugenvannederland.nl/bezettingsfotografie 

De Naakte Raam

In 2004 bracht het projectteam De Naakte Raam een boek uit met verhalen en foto’s van oud-bewoners uit de Goudse Raambuurt. Inmiddels is er ook een website met 122 foto’s van personen, plaatsen en gebeurtenissen gelanceerd. De afbeeldingen zijn te doorzoeken op thema, straatnaam en periode. De websitebezoeker wordt opgeroepen om waar mogelijk eigen verhalen aan de foto’s toe te voegen. Zo houdt internet het project dynamisch. De website ziet er mooi en verzorgd uit, en heeft een heldere structuur. 
 www.denaakteraam.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.