Home Digitaal

Digitaal

  • Gepubliceerd op: 21 maart 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij

Iedere maand nieuwe historische websites en cd-roms


1953

De website 1835+1 is een digitaal monument ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp van 1953, waarbij 1835 slachtoffers vielen en een niet-geregistreerde baby verdronk. De site bestaat uit 1835 lijnen die kunnen worden aangeklikt naar herinneringen aan de slachtoffers. Bezoekers kunnen eigen herinneringen achterlaten. Ook is het mogelijk om fotomateriaal, bijnamen of omgekomen familieleden van de slachtoffers toe te voegen. Uiteindelijk moeten alle lijnen herinneringen gaan bevatten, die bewaard blijven voor latere generaties.

www.deramp.nl 
 
www.geschiedenis.nl
Nederland heeft dankzij projectbureau Histocasa eindelijk een on line geschiedenisportaal. Artikelen, recensies, historische overzichten en uitgediepte thema’s zijn in woord en beeld toegankelijk voor een breed publiek. De webstructuur is uitermate doorzichtig. De voorpagina biedt een overzicht van de nieuwste verhandelingen, onderverdeeld in rubrieken. 
           
Het portaal is interactief: de bezoeker kan opmerkingen plaatsen bij de artikelen en er is een discussieforum. Ook biedt het portaal een digitale nieuwsbrief, waarvoor de geïnteresseerde zich kan aanmelden. 

www.geschiedenis.nl


/Geschiedenis

Met geschiedenis de toekomst in. Dat doen de NPS en de VPRO sinds 27 februari met het digitale televisiekanaal /Geschiedenis. Het themakanaal brengt 24 uur per dag historische televisie. Voorlopig wordt een acht uur durend magazine een week lang herhaald. 
           
De redactie put uit de archieven van de twee omroepen en uit de collecties van het Nationaal Archief, het NIOD, het IISG, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Prentenkabinet en de Fotocollectie Rijksmuseum. De mogelijkheden voor het themakanaal nemen toe als meer geschiedenis digitaal wordt ontsloten. 
          
Het populaire televisieprogramma Andere Tijden wordt de steunpilaar van het nieuwe kanaal. Andere uitzendingen zijn afleveringen van het radioprogramma OVT, dat wordt voorzien van authentiek beeldmateriaal, en hoogtepunten uit het programma Van Gewest tot Gewest en het Polygoonjournaal
           
/Geschiedenis is te bekijken via internet (www.vpro.nl/geschiedenis) en via digitale televisie, aangeboden door de kabelbedrijven UPC Digital, CAIWAY DTV en Essent.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.