Kranten
Wat meldde de Nederlandse pers in juli 1910 over de oprichting van de Nationale Vereniging tegen de Werkloosheid? En schreef Het Vaderland in 1936 over de vermeende callgirlaffaire rond Colijn? Dat kunt u zelf nalezen in het on line krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek.
De website bevat digitale edities van vier dagbladen: Het Centrum (1910-1930), de NRC (1910-1930), Het Vaderland (1920-1945) en Het Volk (1910-1920). Helaas is de applicatie vaak tergend langzaam!
www.kb.nl/kranten
20 eeuwen Nederland
Al enige tijd beheert Uitgeverij Waanders de website 20eeuwennederland.nl, met veel geschiedenis, van de prehistorie tot het heden, voor een breed publiek. De informatie is zowel per tijdvak als thematisch te doorzoeken. Elk hoofdthema heeft een introductiefilmpje en veel uitgewerkte onderwerpen in beeld en tekst.
Nog meer filmmateriaal biedt Waanders met de dvd-box Het Polygoon-journaal in de Tweede Wereldoorlog. De films, die berusten bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, worden ingeleid door directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Hans Blom. De box bestaat uit vijf dvd’s en biedt meer dan zes uur door de bezetter goedgekeurde beelden.
www.20eeuwennederland.nl
Het Polygoon-journaal in de Tweede Wereldoorlog, euro 49,95
Grote vrouwen
`Ook de rivier protesteerde tegen Adela, door nog dagen te bruisen en te kolken.’ Dat kunt u lezen over het vermeende losbandige gedrag van Adela van Hamaland (ca. 952-ca. 1021) in het digitaal vrouwenlexicon. Het lexicon, samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht, is uitgegroeid tot een volwassen naslagwerk.
De website bevat ongeveer honderd biografieën van vrouwen die tussen 500 en 1850 een belangrijke rol hebben gespeeld in de vaderlandse geschiedenis. Het lexicon is alfabetisch geordend en bevat gedegen levensbeschrijvingen. Daarnaast zijn een lijst met archivalia, een literatuuroverzicht en een lijst met publicaties van de vrouwen bijgevoegd.
www.inghist.nl/Nieuws/Tips/Onderzoek/Projecten/DVN
Willem van Oranje
Het overlijdensbericht van Anna van Egmond of Willem van Oranje’s verzoek aan Jan van Nassau om hun broer Lodewijk te zoeken na de verloren slag op de Mookerheide, zijn dankzij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis voortaan on line na te lezen.
In de database staan 12.609 brieven aan en van Willem van Oranje, afkomstig uit zo’n tweehonderd archieven en bibliotheken uit Europa, maar vooral uit het Koninklijk Huisarchief. De database is bruikbaar voor onderzoek op internationaal niveau; er is bijvoorbeeld veel informatie te vinden over de contacten van Willem met zijn Duitse familieleden en bondgenoten.
De brieven zijn te bekijken als afbeelding. Wie ze wil lezen, moet zich verdiepen in handschriften uit de zestiende eeuw. Wel is elke brief voorzien van een korte inhoudsbeschrijving. De site heeft een uitstekende zoekmachine.
www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BrievenWillemVanOranje1549-1584
Dit artikel is exclusief voor abonnees