Home Digitaal

Digitaal

  • Gepubliceerd op: 18 mei 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij

FNV
De FNV bestaat dit jaar 100 jaar. Daarom lanceert de vakcentrale een nieuwe website over de eigen geschiedenis. Die wordt thematisch behandeld; verhalen en portretten worden ondersteund door uniek filmmateriaal. Met een on line verkiezing van de vakbondsman of -vrouw van de eeuw.
www.fnv.nl/geschiedenis


Doopregisters
Het Gemeentearchief Amsterdam heeft de doopregisters uit de periode tussen 1716 tot 1811 digitaal beschikbaar gemaakt. Dertig strekkende meter boekenplank, goed voor 674.458 registraties, is thuis te raadplegen. Omdat sommige namen spellingvarianten hebben (bijvoorbeeld: Smit en Smid), is het mogelijk om gelijktijdig op twee namen te zoeken. Ook mensen die niet gedoopt zijn, bijvoorbeeld leden van de Portugees Israëlitische kerk, zijn in het register opgenomen. De Staten van Holland stelden geboorteregistratie namelijk vanaf 1792 verplicht.
www.gemeentearchief.amsterdam.nl/archieven/doopregisters

Peter de Grote
Tsaar Peter de Grote nam van alles op in zijn collectie, van munten van Marcus Aurelius tot een zeventiende-eeuwse schelpkelk uit Holland. Deze en andere objecten staan afgebeeld in The Paper Museum van uitgeverij Edita-KNAW. In de Engelstalige publicatie, een boek met bijbehorende dvd, zijn waterverftekeningen bijeengebracht uit de archieven van de Petersburgse afdeling van de Russische Academie van Wetenschappen, de Hermitage en het Russisch Museum.

Tsaar Peter en zijn Academie van Wetenschappen lieten tussen ongeveer 1725 en 1760 tekeningen maken van verzamelde objecten. Veel voorwerpen zijn verloren gegaan, maar sommige leven voort in het papieren museum. Op de dvd staan 2050 tekeningen, voorzien van teksten uit een achttiende-eeuwse Latijnse catalogus.

De collectie kan doorzocht worden op categorie en via een handige zoekmachine. De afbeeldingen zijn prachtig gedigitaliseerd en via de zoomfunctie op detailniveau te bekijken.

Het omvangrijke project is mede mogelijk gemaakt door NWO en het Amsterdams Historisch Museum.

The Paper Museum of the Academy of Sciences in St. Petersburg c. 1725-1760, Introduction and interpretation
(euro 69,00);
http://www.knaw.nl/cfdata/publicaties/detail.cfm?boeken__ordernr=20041018
 

Batavia

Wie voeren in 1628 op het VOC-schip de Batavia richting Java? Hoe leefde de bemanning tijdens deze tocht? En wat gebeurde er op vijf juni 1629? Op de website van de Bataviawerf is het allemaal na te lezen. Ook biedt de site panoramafoto’s die een kijkje geven in het gereconstrueerde schip.
www.bataviawerf.nl/batavia.html

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.