Home Digitaal

Digitaal

  • Gepubliceerd op: 23 juni 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij

Fortuyn


Stropdassen, knuffels, een kindertekening van een poes: ‘Van Iris, rust zacht, voor Pim Fortuyn.’ De moord op Pim Fortuyn, 6 mei 2002, maakte veel emoties los. Met brieven en kaartjes, e-mails, condoleanceregisters, voorwerpen, foto’s en tekeningen uitten Nederlanders hun woede en verdriet. Het Meertens Instituut beheert de memorabilia die op de verschillende spontaan gecreëerde herdenkingsplaatsen werden achtergelaten. Op de website van het insitituut zijn deze teksten van gewone Nederlanders te lezen. Ook zijn er ruim honderd achtergelaten objecten on line te bekijken en staat de inventaris van de hele collectie op de site.
www.meertens.knaw.nl/fortuyn

Joods monument
Het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland’ houdt de herinnering levend aan de joden in Nederland die de Duitse bezetting niet hebben overleefd. Het Monument is een initiatief van de historicus Isaac Lipschits en is mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars en het IISG. Veelkleurige blokjes en staafjes op de openingspagina staan voor de vele slachtoffers van de shoah en vormen tezamen het eigenlijke monument.

Van alle slachtoffers is informatie opgenomen; in elk geval zijn hun naam-, geboorte- en sterftegegevens en gezinsverband vermeld. Van velen is ook het beroep bekend en zijn een korte biografie of andere gegevens beschikbaar. Zo is van ruim 8000 gezinnen de inboedel van de woning die ze in de oorlog moesten verlaten op de website gezet. De bezoeker kan aanvullende informatie naar de webmaster sturen.
www.joodsmonument.nl

Romeinen
Hoe gingen de Romeinse garnizoenen gekleed? En welke werken schreef Tacitus naast zijn Historiae? Via de prijswinnende startpagina over de Romeinse tijd zijn deze vragen snel te beantwoorden. Het webportaal biedt een uitstekend overzicht van ongeveer 400 officiële en amateur-sites en wordt wekelijks bijgehouden.

Het onderwerp is onderverdeeld in uiteenlopende rubrieken, van ‘biografieën’, ‘kaarten’ en ‘bronteksten’ tot ‘spellen’ en ‘strips’. Er zijn links naar het laatste nieuws over de Romeinse tijd, er is extra aandacht voor de geschiedenis van de Romeinen in Nederland, en in het overzicht is een lijst opgenomen met Nederlandse verenigingen die zich bezighouden met deze periode. Er is zelfs een aparte rubriek voor kinderen.
www.romeinse-tijd.pagina.nl


Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.