Home ‘De Witt held dankzij Franse Revolutie’

‘De Witt held dankzij Franse Revolutie’

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    EOR

Het geweld van de Franse Revolutie heeft grote invloed gehad op de beeldvorming over Johan de Witt, zo betoogt Jaap de Haan in het eerste nummer van Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden van 2005.

De excessen van de revolutie hernieuwden de herinnering aan de gruwelijke dood en verminking van de gebroeders De Witt zodanig dat liberale auteurs de lynchpartij gebruikten om hun waarschuwing voor het licht ontvlambare karakter van het gewone volk kracht bij te zetten.

De Witts standvastigheid tegenover het volk, waarvoor hij eerder zo verguisd werd door de patriotten die in hem niets anders dan een aristocraat zagen, werd door de liberalen tot zijn grootste deugd gemaakt. Dit positieve beeld van de standvastige Johan de Witt, die zo gewelddadig aan zijn einde gekomen was, diende de eerste helft van de negentiende eeuw als voorbeeld van de gevaren van de directe democratie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.