Home De vooruitgang: Een stichtend voorbeeld voor de gelovigen

De vooruitgang: Een stichtend voorbeeld voor de gelovigen

  • Gepubliceerd op: 3 juli 2001
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Ingrid van der Vlis
  • 3 minuten leestijd

Proefschriften, lezingen of artikelen kunnen ons beeld van het verleden veranderen. Deze keer het proefschrift van Charles van Leeuwen, dat nieuw licht werpt op de katholieke geloofsbeleving tijdens de Contrareformatie.


Charles van Leeuwen had altijd al veel affiniteit met literatuur en muziek. Na zijn studie geschiedenis in Utrecht vond hij werk in de neerlandistiek; momenteel is hij directeur van het Talencentrum aan de universiteit van Maastricht. `En religieuze teksten hebben me altijd al geboeid, dus de keuze voor katholieke liederen als onderzoeksbron lag voor de hand. Bovendien zing ik in een koor, dus ik schrok niet als er bij de teksten een partituur opdook.
        Om een beeld te schetsen van de heiligenverering in de zeventiende eeuw heb ik de 541 heiligenliederen bestudeerd uit de bundel Gulde-Iaers Feest-dagen (1634) van Joannes Stalpart van der Wiele. Stalpart van der Wiele was een katholiek pastoor die in de zeventiende eeuw op het Delftse begijnhof woonde en werkte. Hij gaf daar leiding aan een groep religieuze vrouwen, kloppen en begijnen. Heiligenliederen waren een nieuw middel van de geestelijken tijdens de Contrareformatie om de katholieken te sterken in hun geloof. Een lied kon overal gezongen worden, ook al waren de openbare kerkdiensten verboden. Het was in principe genoeg om één tekstkatern te drukken; dat kon worden overgeschreven en uit het hoofd geleerd.
        De liederen werpen nieuw licht op de katholieke geloofsbeleving. Bewust introduceerde de clerus een andere, meer persoonlijke vorm van heiligheid. De liederen beschrijven heiligenlevens, maar geen wonderdoeners en asceten zoals in de midddeleeuwen. Ze richten zich vooral op de menselijke kant van de heiligen. Een belangrijk thema in de liederen betreft bijvoorbeeld het martelaarschap, iets waar de zeventiende-eeuwse katholieken hun onderdrukte positie aan konden spiegelen. Het leven van een heilige diende zo als voorbeeld voor de gelovigen.
        Waarschijnlijk werden de liederen gezongen tijdens samenkomsten van katholieke gelovigen of brachten de religieuze vrouwen ze in de eigen omgeving ten gehore. Ik concentreerde me vooral op de inhoud van de liederen en op de ideologie die erachter schuilgaat. Maar ik heb ook onderzocht hoe ze nu precies ten gehore werden gebracht. Tot mijn verrassing bleek dat de liederen werden opgevoerd als toneelstukjes; dat zie je aan de dialoogvorm waarin ze geschreven zijn. Behalve tekst en muziek was dus ook het beeld belangrijk – multimedia als het ware. Zo kon de clerus een tafereel uit de grote kerkgeschiedenis op een aantrekkelijke en aanschouwelijke manier aan de man brengen.
        Verder ontdekte ik dat de Gulde-Iaers Feest-dagen een liederenbundel was voor de gegoeden en voor ingewijden: religieuze vrouwen, pastoors en katholieke welgestelden. Stalpart van der Wiele schreef niet voor het volk en gebruikte moeilijke melodieën. De verspreiding van zijn liederen was dus niet zo groot als negentiende- en twintigste-eeuwse (katholieke) historici dachten. Ook bleef de afstand tussen de pastoor en de lokale gemeenschap groot. Stalpart leefde en werkte in Delft, maar de Delftse kalender of Delftse bijzonderheden vind je bijna niet terug in zijn werk. Hij haalde zijn inspiratie eerder uit werken van Europese humanistische geleerden. Ook zijn melodieën kwamen uit heel Europa, en hij schrok niet terug voor protestants repertoire, dus de grenzen werden op twee manieren overschreden.
        Ik heb een tijdlang de controversiële stelling aangehangen dat Stalpart van der Wiele de teksten niet in zijn eentje schreef, maar dat de liederen voortkwamen uit het collectief van religieuze vrouwen om hem heen. Vooral bij vrouwengeschiedenis was men daar zeer over te spreken, maar na verloop van tijd bleek toch dat de teksten van één hand moesten zijn. De liederen zijn steeds gebaseerd op dezelfde bronnen, en hebben dezelfde thema’s en dezelfde opbouw. Het is duidelijk een heel corpus dat bij elkaar hoort: alle dagen van het jaar. Ik heb de auteurskwestie overigens niet definitief willen oplossen; dat lijkt me een mooi onderwerp voor neerlandici om mee verder te gaan.’


Hemelse voorbeelden. De heiligenliederen van Joannes Stalpart van der Wiele, 1579-1630
door Charles van Leeuwen, 389 p. SUN, ƒ49,50

Tegelijkertijd met het boek is een cd verschenen van Camerata Trajectina: Zingende zwanen. Nederlandse heiligenliederen uit de Gouden Eeuw, met daarop een aantal heiligenliederen van Joannes Stalpart van der Wiele, Globe Castricum.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Schreef Jef Last mee aan Anton de Koms beroemde boek?
Schreef Jef Last mee aan Anton de Koms beroemde boek?
Artikel

Schreef Jef Last mee aan Anton de Koms beroemde boek?

Schrijver Jef Last beweerde in 1962 te hebben meegewerkt aan Anton de Koms Wij slaven van Suriname (1934). Die claim was pijnlijk en onterecht, stelt dochter Judith de Kom in haar onlangs gepubliceerde memoires. Wat zeggen de bronnen?

Lees meer
Hoe de Hongaarse kokarde uit 1848 is gekaapt door Viktor Orbán
Hoe de Hongaarse kokarde uit 1848 is gekaapt door Viktor Orbán
Artikel

Hoe de Hongaarse kokarde uit 1848 is gekaapt door Viktor Orbán

Afgelopen zaterdag 15 maart herdachten de Hongaren de onafhankelijkheidsoorlog van 1848-1849. Het is traditie om op deze feestdag een kokarde in de kleuren van de nationale vlag te dragen. Maar tegenwoordig laten veel Hongaren hun kokardes liever thuis, omdat Viktor Orbán er een partijsymbool van heeft gemaakt. Elk jaar herdenken de Hongaren op 15 maart...

Lees meer
Tijdens de Slag bij Ane verpletterde een boerenleger de edelen
Tijdens de Slag bij Ane verpletterde een boerenleger de edelen
Artikel

Tijdens de Slag bij Ane verpletterde een boerenleger de edelen

In de dertiende eeuw werd bij het buurtschap Ane in Overijssel een bloederige veldslag uitgevochten tussen boeren en edelen. Tot ieders verbazing hakten de Drenten de zwaarbewapende ridders van de bisschop van Utrecht in de pan. Op 28 juli 1227 opende het leger van Otto van Lippe, de bisschop van Utrecht, bij Ane de aanval...

Lees meer
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer