• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 23 november 2021

  De strijd die met een sisser afliep

  Televisieserie over de Koude Oorlog in Nederland

  Door: Teun Willemse

  Honderdduizenden Nederlanders raakten tijdens de Koude Oorlog direct of indirect betrokken bij de geopolitieke strijd tussen Oost en West. Van BVD’ers die de Russische ambassade in de gaten hielden tot toeristen die voor spion werden aangezien en vrouwen die hun liefde voorbij het IJzeren Gordijn zochten. In de nieuwe televisieserie Koude Oorlog haalt de redactie van Andere Tijden de verhalen van deze Nederlanders boven water. 

  Tot verbazing van de makers is het een andere geschiedenisserie geworden dan ze van tevoren hadden gedacht. Een aantal geïnterviewden lijkt vooral met een gevoel van nostalgie terug te kijken op de Koude Oorlog. ‘Het gaf een soort duidelijkheid’, vertelt presentator Hans Goedkoop. ‘Je wist precies waar je voor of tegen was. Dat is een soort overzichtelijkheid waar je nu met weemoed aan terug kunt denken.’

   Is dit het perfecte moment voor een serie over de Koude Oorlog?
  ‘Het dertigjarig jubileum van het einde van de Koude Oorlog is natuurlijk een goede aanleiding. Maar de onderliggende reden voor deze serie is dat we nu al een aantal jaar in een nieuwe geopolitieke strijd dreigen te raken. Dit keer draait dat vooral om China, maar ook nog steeds om de Russen. Moskou zet landen als Moldavië onder druk om een vrijhandelsakkoord met de EU te schrappen, anders draaien ze de gaskraan dicht. Dat soort geopolitieke trucjes komen ons zeer vertrouwd voor.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen