• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2011

  De revolutie begon in het theater

  Door: Willem de Bruin

  De arbeiders in de Waalse kolenmijnen en de Vlaamse textielindustrie wensten niet zozeer politieke Volgens de overlevering raakten de Belgen zo in vervoering door het duet ‘Amour sacré de la patrie’ uit de opera La Muette de Portici, dat ze op 25 augustus 1830 spontaan in opstand kwamen tegen koning Willem I. In werkelijkheid werden de gebeurtenissen die avond waarschijnlijk geregisseerd. De onrust die toen uitbrak, leidde uiteindelijk tot de afscheiding van België.

  La Muette de Portici – De Stomme van Portici – is het enige muziekstuk dat deel uitmaakte van een politieke omwenteling. Het werd gecomponeerd door Daniel François Esprit Auber (1782-1871), die inmiddels vrijwel is vergeten. Maar in zijn dagen was Auber een gevierd componist. La Muette de Portici trok in Parijs en Brussel, en ook in andere Europese steden, volle zalen. De opera beschrijft de Napolitaanse opstand tegen de Spanjaarden in 1647. Hoewel dit verzet bijna twee eeuwen daarvoor had plaatsgevonden, bevatte het muziekstuk genoeg elementen die op dat moment zeer tot de verbeelding spraken.

  La Muette de Portici ging op 29 februari 1828 in première in Parijs en werd in 1829 voor het eerst in Brussel opgevoerd. Begin augustus 1830 werd de opera op last van de politie uit het programma van de Brusselse Muntschouwburg geschrapt. Dat gebeurde kort na de Juli-revolutie in Parijs. Deze drie dagen durende opstand – ‘Les Trois Glorieuses’ –, waarin de laatste Bourbon van de Franse troon werd gestoten, had ook in Brussel tot grote opwinding geleid. Voorstellingen van La Muette de Portici werden door het publiek aangegrepen om het ongenoegen over het bewind van koning Willem I te ventileren.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen