• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2006

  De rechtszaak tegen Adolf Eichmann

  ‘Ik ben geen monster, ik ben een slachtoffer’

  Door: Simone Korkus/ Jeruzalem

  Adolf Eichmann was de gewetenloze boekhouder van de Jodenvervolging. Pas vijftien jaar na de oorlog werd hij gepakt en in Jeruzalem berecht. Zijn proces biedt een huiveringwekkende kijk in de werkwijze van de moordmachine van het Derde Rijk.

  Jeruzalem, maandag 17 april 1961

  'Rechters van Israël, ik sta hier voor u als de openbaar aanklager van Adolf Eichmann. Ik sta hier niet alleen. Met mij op deze plaats en dit uur staan 6 miljoen beschuldigers. Hun as ligt in hopen op de heuvels van Auschwitz en het veld van Treblinka. Hun bloed schreeuwt, maar hun stemmen worden niet gehoord.' 

  Ik sta hier niet alleen. Met mij op deze plaats en dit uur staan 6 miljoen beschuldigers

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen