• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2009

  De radicalisering van Weatherman-activiste Bernardine Dohrn

  Van cheerleader tot terroriste

  Door: Beatrice de Graaf

  Ze was penningmeester van de dansclub en cheerleader, maar eind jaren zestig kwam het keurige burgermeisje Bernardine Dohrn terecht in de leiding van de radicale Weatherman-beweging. Na verschillende bomaanslagen opende de FBI een klopjacht op Dohrn en haar kameraden. Toch lagen hun drijfveren niet zo ver van de Amerikaanse grondwaarden als het leek.

  Op 6 maart 1970, midden op de dag, komt een oud bakstenen huis in de New Yorkse kunstenaarsbuurt Greenwich Village met een daverend geraas naar beneden. Vlammen schieten uit het dak. Twee jonge vrouwen kruipen onder het puin vandaan en strompelen weg. Brandweerlieden vinden later de lichamen van een vrouw en twee jongemannen. In de kelder van het huis graven ze uit het puin vier loden pijpen gevuld met dynamiet, vier kartonnen dozen met staven dynamiet en een grote stapel pamfletten op.

  De slachtoffers blijken alle vijf leden van de Weatherman-beweging, de in 1969 opgerichte radicale vleugel van Students for a Democratic Society (SDS). Ze waren bezig met het fabriceren van explosieven, bedoeld om een aanslag te plegen op een officiersbal in een nabijgelegen kazerne.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen