• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2007

  De Nederlandse emigratie naar Amerika

  De kerk was een veilige haven in een vreemde wereld

  Door: Bas Kromhout

  Nederlandse migranten in Noord-Amerika vormden tot ver in de twintigste eeuw een hechte gemeenschap met een eigen identiteit. Dit was vooral te danken aan de rol van de kerk en het Nederlandse superioriteitsgevoel.

  Familieleden in Amerika

  Iedere Nederlander heeft wel een ver familielid in Amerika. Om te zien of deze volkswijsheid ook voor mij opgaat, surf ik naar de website www.ellisisland.org. Via deze site zijn lijsten te raadplegen van alle opvarenden die tussen 1892 en 1941 via het beroemde immigratiestation bij New York de Verenigde Staten zijn binnengereisd.

  Ik typ mijn achternaam in het lege zoekveld en in een mum van tijd verschijnen er maar liefst zes Kromhouten op het beeldscherm. Eén daarvan, Albert geheten, blijkt uit het dorp te komen waar mijn eigen familie sinds mensenheugenis voortwoekert: Rijnsburg, gelegen tussen Leiden en de zee.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen