• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2011

  De Koude Oorlog in Nederland

  Een fijne tijd

  Door: Duco Hellema

  Vier decennia lang heeft de Koude Oorlog op verschillende manieren doorgewerkt in Nederland. In de buitenlandse politiek oriënteerde ons land zich op de Verenigde Staten en spande het zich in voor de Europese integratie; in Nederland zelf probeerde men de communistische dreiging te keren door de welvaart te vergroten. Daardoor was de Koude Oorlog in veel opzichten de meest aangename periode in de Nederlandse geschiedenis van de twintigste eeuw.

  Het is inmiddels alweer twintig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Koude Oorlog. Langzamerhand kunnen we met een wat meer afstandelijke blik op deze periode terugkijken. Daarbij kan in ieder geval worden vastgesteld dat de tegenstelling tussen de communistische statenwereld en het Westen een grote invloed heeft gehad op de Nederlandse samenleving.

  Er wordt soms met enige weemoed teruggeblikt op de decennia van de Koude Oorlog, toen de wereld nog beheerst leek door duidelijke politieke tegenstellingen. De dreiging kwam uit het Oosten. Enkele honderden kilometers van de Nederlandse grens stonden Sovjet- en Warschaupact-tanks klaar om op te rukken. Onder deze grimmige omstandigheden was het vooral zaak de westerse eenheid te bewaren. Alleen met steun van de Verenigde Staten en de andere NAVO-leden kon Nederland zich teweerstellen tegen het Sovjetgevaar. Het Nederlandse schip van staat diende dus logischerwijze te manoeuvreren in het kielzog van de Amerikanen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen