Home De Koreaanse Oorlog – Max Hastings

De Koreaanse Oorlog – Max Hastings

  • Gepubliceerd op: 13 augustus 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jeroen Vullings
De Koreaanse Oorlog – Max Hastings

Het Westen wilde de Koreaanse Oorlog vergeten

De Koreaanse Oorlog zat ingeklemd tussen de Tweede Wereldoorlog en de Vietnam-oorlog, en was minder lang en minder aansprekend. Maar in de drie jaar dat deze oorlog duurde, van 25 juni 1950 tot 27 juni 1953, sneuvelden alleen al aan Amerikaanse kant bijna evenveel soldaten als in de meer dan tien jaar durende Vietnam-oorlog. Dit is dan nog buiten de miljoen dode Koreanen gerekend, en de honderdduizenden slachtoffers aan de kant van de Verenigde Naties en China. Alleen tijdens de Cuba-crisis was het gevaar van een nucleaire oorlog dreigender dan gedurende de Koreaanse Oorlog.

Deze oorlog, die eindigde in een impasse, heeft de grenzen van de huidige twee Korea’s bepaald. En hij was zo gruwelijk dat het Westen hem het liefst wilde vergeten. Ook omdat deze voorafschaduwing van de Vietnam-oorlog niet tijdig het inzicht had gebracht dat je beter geen impopulair, corrupt plaatselijk regime kunt steunen en dat je de kracht van een Aziatisch-communistisch leger als vijand niet moet onderschatten. Toch komt de Britse historicus Max Hastings in zijn standaardwerk uit 1987 tot de conclusie dat deze oorlog en de Amerikaanse betrokkenheid daarbij gerechtvaardigd waren, vanwege de strijd tegen de tirannie: ‘Noord-Korea is nog altijd een van de ellendigste, wreedste, meest onderdrukkende, onverbeterlijk stalinistische maatschappijen ter wereld.’ Omwille van de actualiteit is zijn boek nu in een Nederlandse vertaling verschenen.

Hastings sprak meer dan 200 veteranen: geallieerden en Chinezen. Als militair historicus verhaalt hij vanuit hun perspectief levendig over deze oorlog, veelal gevoerd in een berggebied met ’s winters temperaturen van twintig graden onder nul en ’s zomers zompige modder. Het was een primitieve oorlog, met eindeloze bestormingen, man-tegen-mangevechten, en hordes soldaten die niet om hun leven leken te geven – de hel op aarde, waar het westerse thuisfront niet over wilde horen. Hastings laat zien dat Amerika de botsing met communistisch China had kunnen voorkomen als het de waarschuwingen serieus had genomen dat China Noord-Korea als bufferstaat wilde behouden. Ook geeft hij inzage in de beleidsopties van het Amerikaanse opperbevel: het bombarderen van China en het gebruik van atoomwapens. Uiteindelijk besloten de Amerikanen ‘gelukkig’ tot een beperkte oorlog.  
 
Jeroen Vullings is biograaf en criticus.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer