Home De Kleine Geschiedenis Quiz maart 2003

De Kleine Geschiedenis Quiz maart 2003

  • Gepubliceerd op: 10 maart 2003
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Annemarie Houwink ten Cate

Hoe staat het met uw historische kennis? Elk jaar organiseert dit blad samen met de Volkskrant en Andere Tijden de Grote Geschiedenis Quiz. Bereid u voor op deze quiz en oefen mee.


Een vol jaar duurden de voorbereidingen voor de grote treinroof van 1855, waarbij goudstaven ter waarde van 12.000 pond sterling uit een rijdende trein werden gestolen. De dader was een man met een rode baard van een jaar of dertig, die voorgaf een weesjongen van adellijke afstamming te zijn en in Cambridge te hebben gestudeerd. Het goud, gestolen uit de trein van Londen naar Folkestone, was een maandelijks transport, bestemd voor de 11.000 Engelse soldaten die aan de Krim waren gelegerd tijdens de gloriejaren van Florence Nightingale, the Lady with the Lamp.
        Groot-Brittannië was in die tijd het machtigste rijk ter aarde en groeide overzee zo sterk dat het ten slotte eenderde van de wereldbevolking omvatte. In Londen daarentegen huisden de armen in afschrikwekkende en deels gevaarlijke achterbuurten, waar in een kosthuis soms honderd mensen verbleven, die om beurten met meerdere mensen in één bed sliepen.
        De helpers van de man met de rode baard werden uit deze achterbuurten gerekruteerd en werden voor hun diensten meestal met een gouden guinea (waarde: ruim één pond) beloond; de ontvanger beet dan even in het muntstuk om te controleren of het niet vals was.
        Twee helpers werden na bewezen diensten vermoord; een van hen was ‘Clean Willy’, een scharminkel dat 65 pond woog en ‘de kastenkruiper’ werd genoemd. De jongen werd op straat gewurgd. Na een paar minuten kwamen kinderen op het lijk af om zijn schoenen en kleren te stelen.
        Het moeilijkst was het voor de ‘edelman’ met de rode baard om de vier sleutels in handen te krijgen van de brandkasten waarin het goud werd vervoerd. Een van de sleutels werd door een vrouw ‘met geil uiterlijk en van een wulps gedrag’ in bed van een ijdele bankemployé geroofd. Twee sleutels waren al met behulp van de ‘kastenkruiper’ uit het kantoor van het London Bridge Station gestolen. En voor de vierde sleutel moest de treinrover verliefd worden op de dochter van de bankdirecteur. De roof werd een succes: de goudstaven werden op het afgesproken punt uit de rijdende trein geschoven en vervangen door leren zakken met loden kogels, die in de bagagewagen klaarlagen.
        Wat was de naam van de treinrover: a) Robert Jeffers, b) Andrew Miller, c) Edward Pierce, of d) John Simms?

Inzendingen graag voor 30 maart naar de redactie van Historisch Nieuwsblad, Postbus 1528, 1000 BM Amsterdam, of redactiehn@vug.nl. Onder de juiste inzendingen verloten we Het volle leven. Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek (1550-1800) door René van Stipriaan. De oplossing van het vorige nummer was: Rosa Parks. Prijswinnaar is R. Tillema uit Groningen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.